"Газпром" подписа акционерното споразумение за "Северен поток 2"


"Газпром" подписа акционерното споразумение за "Северен поток 2"
Снимка:

3147

Руският енергиен доставчик "Газпром" подписа акционерно споразумение за газовия проект "Северен поток 2". Германските компании BASF и E.ON, англо-холандската Shell и австрийската OMV получават по 10% в проектната компания, а френската Engie – 9%. За "Газпром" остава мажоритарния дял 51%.

"Газпром" и E.ON обсъдиха актуални въпроси и перспективите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в енергийния сектор в рамките на Източния икономически форум, се казва в прессъобщение на руската компания, съобщава ТАСС.

"Особено внимание бе отделено на подобряването на ефективността на доставките на руски газ за клиентите в Германия и Европа като цяло. По-специално беше обсъдено успешното изпълнение на проекта "Северен поток", посочват от компанията.

В работната среща участваха ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и един от членовете на борда на директорите на E.ON Клаус Шефер. Те отбелязали значението на газопровода, който е от стратегически характер за износа и подобряване на сигурността на доставките в Европа. Капацитетът на газопровода е 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

"Северен поток 2" е проект за строителство на газопровод с мощност 55 милиарда кубически метра от Русия до Германия през Балтийско море. Предполага се, че маршрутът по дъното на морето, както и входната точка в газотранспортната мрежа на Германия в Грайфсвалд, ще е същата, както и при първия Nord Stream, пуснат през 2011 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички