"Турски поток" може да бъде замразен заради напрежението между Анкара и Москва


"Турски поток" може да бъде замразен заради напрежението между Анкара и Москва
Снимка: Gettyimages

2404

Проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" влизат в рамките на Закона за икономическите санкции в Русия. Това означава, че при санкции срещу Турция, те най-вероятно ще бъдат замразени.

"Тези два проекта попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат прекратени или отменени по силата на ограничителните мерки срещу Анкара", заяви днес министърът икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

"Проектът "Турски поток" по нищо не се различава от който и да е било друг проект. Сега става въпрос за нашето инвестиционно сътрудничество и "Турски поток" може да попадне под действието на специални икономически мерки, както всеки друг проект. Според него ситуацията с АЕЦ Акую има аналогичен характер", уточни той.

По-рано днес руският министър-председател Дмитрий Медведев поиска Русия да предприеме икономически санкции срещу Турция. Той изрично уточни, че ще се подготви прекратяване на преговорите с Турция относно „преференциални режими“ на инвестиции. Можело да бъдат приети и рестрикционни мерки по инвестиционни проекти, при които сътрудничеството с Турция трябва да е „на висока степен на доверие“. Такива проекти могат да бъдат замразени или дейността по тях сведена до минимум.

Медведев даде два дни срок на различните министерства да изготвят планове кои проекти с Турция в съответните икономически области могат да бъдат стопирани.

По същество Законът за специалните икономически мерки позволява на руската държава да прилага икономически действия на своя територия „при възникване на обстоятелства, които налагат незабавна реакция“. За такива обстоятелства се считат враждебни действия спрямо Русия от чужда държава. Специалните икономически мерки имат временен характер.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички