БФБ пак не следва световните тенденции


БФБ пак не следва световните тенденции
Снимка: Thinkstock

2682

Световните фондови борси в края на работната седмица са оцветени в зелено, благодарение на излязлата вчера стенограма от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, която показа, че централната банка няма да избързва с вдигането на лихвените проценти.

Българска фондова борса отново остава встрани от международните тенденции и отчита смесени резултати при основните си измерители в рамките на две десети от процента. Оборотът за деня е на стойност от малко над половин милион лева.

Сред водещите позиции днес понижения от малко над един процент отчитат акциите на „Централна кооперативна банка” АД и тези на „Химимпорт” АД, а с под едни процент отстъпват „Адванс Терафонд” АД и „Софарма имоти” АДСИЦ.

На компенсаторния пазар отчитаме сделки с боновете за земеделска земя и с жилищните компенсаторни записи, които се търгуват на нива от съответно 60 и 39.5 стотинки за лев номинал.

Седмичен обзор

Световните акции регистрираха доста силни резултати в началото на месец октомври, благодарение на сигналите, че политиката на ниски лихви на Федералния резерв има вероятност да продължи по-дълго от очакваното. Този ръст, обаче, може да накара много инвеститори да съберат част от печалбите си, което ще доведе до леки разпродажби и спадове на основните пазари в следващите няколко сесии.

Борсовите играчи по света през седмицата, освен макроикономическите показатели и сигналите за паричната политика на централните банки, ще обърнат сериозно внимание и на финансовите резултати на публичните компании за изминалото трето тримесечие на годината, които ще бъдат публикуват в следващите няколко седмици.

На Българска фондова борса продължава да доминира липсата на интерес от страна на инвеститорите. Индексът на сините чипове SOFIX остава в диапазона 440-450 пункта, макар че през миналата седмица затвори под 440 пункта за първи път от 2013 година насам, като по-големи обороти на търговия виждаме само в резултат на пакетни прехвърляния.

Статистическите данни, които можем да очакваме през следващите дни ще включват индексите на потребителските цени за месещ септември, както и потока от преки инвестиции и платежния баланс на страна за август.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички