12 начина да защитите онлайн идентичността си от злоупотреби


12 начина да защитите онлайн идентичността си от злоупотреби
Снимка: iStock/Guliver

2633

Начинът, по който използваме интернет, значително се промени през последните 10 години. Стигнахме до момент, в който не можем да си представим живота извън мрежата. Имайки предвид цялата информация за личния и професионалния ни живот, дори за финансите ни, която гравитира в кибер пространството, е много важно да знаем как да предпазим онлайн идентичността си от злоупотреби. Ето кои са 12-те основни правила за защита в мрежата, според Lifekack.

1. Не вписвайте твърде лична информация в социалните си профили. Избягвайте да вписвате детайли като адрес, телефонен номер, информация за децата ви и други подобни неща, които биха помогнали на кибер престъпниците да получат достъп до профила ви. Ревизирайте списъка с приятелите си и изтрийте всички хора, които не познавате лично или ви се струват съмнителни.

2. Подсигурете паролите си. Не използвате една и съща парола навсякъде. Също така, не използвайте името или рождената си дата или други подобни лесни за откриване данни като пароли на социалните си профили.

3. Прегледайте настройките за сигурност на социалните платформи, които използвате. Най-добре е да използвате опцията „видимост само за приятели“. Обновявайте личните си настройки за сигурност винаги когато социалната мрежа обяви промени в настройките на цялата платформа.

4. Проверете настройките за поверителност на телефона си. Едно от основните неща, които е добре да следите са настройките на GPS. Някои приложения автоматично включват следене на местоположението ви и трябва вие ръчно да го изключите.

5. Внимавайте за „фишинг имейли“. „Спам“ имейлите стават все по-изискани и е все по-тудно да ги разпознаваме. Винаги проверявайте данните за подателя и никога не отговаряйте на имейли, в които се изисква да изпратите данни за банковата си сметка или някакви пароли.

6. Подсигурете мрежата си. Задължително подсигурете WiFi мрежата си с парола. Това ще попречи на някой, който иска да се свърже към нея и да извърши злоупотреби, които в последствие да водят към вас.

7. Редовно проверявайте състоянието на банковата си сметка и извлечения. Онлайн пазаруването днес е нещо съвсем нормално, но винаги проверявайте състоянието на банковата си сметка след извършване на плащане на сметки или покупка. Всяка малка промяна може да е знак, че някой е откраднал личните ви данни и вече има достъп.

8. Заложете на добра антивирусна система. Някои телефони и лаптопи вече се продават с вградена антивирусна система, но ако искате още по-високи нива на защита, най-добре е да си инсталирате лицензирана такава. 

9. Оглеждайте се за https://. Това „s” в края означава по-добра защита на съответния уебсайт. Най-добре е всеки път, когато ви се налага да въвеждате лични данни, url адресът на сайта да започва с https://.

10. Използвайте различен от личния си имейл за абониране в социалните мрежи. Препоръчително е да използвате специален имейл при регистрацията си в социалните мрежи. Направете си електронна поща, която да е различна от тази, която използвате за ежедневната си комуникация с други хора.

11. Включете известия за достъп. Някои уебсайтове ви предоставят възможност за изпращане на известия, всеки път, когато непознат IP адрес се опитва да отвори профила ви. Това не означава, че ще успеете да предотвратите влизането, но поне може да вземете незабавни мерки.

12. Включете услугата за двустъпково удостоверяване на достъп. Подобен тип удостоверяване на достъпа изисква въвеждането на допълнителен ПИН код, който получавате на телефона си. Това може да бъде малко досадно, но гарантира много по-високи нива на сигурност и със сигурност би затруднила дори и най-добрите хакери.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички