13 знаменитости с изненадващо високо IQ


13 знаменитости с изненадващо високо IQ
Снимка: Getty Images / Guliver

12217

Всички обичаме да следим какво се случва с животa на знаменитостите. Понякога обаче образите от екрана и истинската личност, която се е превъплътила в тях, дотолкова се размиват, че забравяме кой кой е. Много често в подобни ситуации е трудно да повярваме на факти за живота на някои от тях, които са истински шокиращи, защото нямат нищо общо с характеристиките на героите им от малкия или големия екран, пише ZestVip. Най-голяма изненада винаги буди фактът, че звездите са доста по-интелигентни от очакваното. Доказателство е този списък с 13 известни личности с изненадващо високо IQ, имайки предвид, че стойности между 101 и 110 се считат за средно висока интелигентност.

1. Натали Портман (на водещата снимка) – 140. Една от най-зашеметяващите и талантливи актриси е и умна – при това доста над средностатистическото ниво. Потвърждение за това са дипломата ѝ от Харвардския университет и фактът, че говори 6 езика.

2. Стив Мартин – 142. Може би това вече ви е известно, но никак не е лесно да разсмиваш хората – изискват се много усилия. Явно и за това си трябва интелект. Преди да се отдаде на шоубизнеса, Стив Мартин учи Философия в Калифорнийския университет.

3. Нолан Гоулд – 150. 

Да, точно така, Люк от телевизионния сериал „Модерно семейство“ (“Modern family”) е всъщност гений. Завършва гимназия на 13-годишна възраст и освен това е официален член на Менса – най-старият и най-големият клуб на високоинтелигентните хора в света.

4. Шарън Стоун – 153. Бившият модел и актриса има наистина високо ниво на интелигентност. Преди да попадне в шоубизнеса, тя печели стипендия в университета „Единбъро“ в Пенсилвания, но го напуска след втората година, за да стане модел.

5. Куентин Тарантино – 160. Това като че ли не е голяма изненада, защото всичко във филмите му крещи „гений“. А той дори не е завършил средното си образование. След като е изключен от гимназия на 15-годишна възраст, започва работа във видеотека и се потапя в магията на филмите. Хората често го питат дали е учил филмово изкуство, а той им отговаря: „Аз не съм ходил в училище за филми, аз отидох направо във филмите“.

6. Джеймс Уудс – 184.

Вероятно името и лицето му няма да ви се сторят познати. Това е така, защото Уудс е по-известен с гласа си, като озвучител на герои от сериалите „Семеен тип“ (“Family Guy”) и „Семейство Симсън“(“The Simpsons“). Въпреки това резултатите от SAT-тестовете му са впечатляващи – 800 точки на лингвистичната и 779 на математическата част. Печели стипендия в Масачузетския технологичен институт, но прекъсва обучението си, за да се отдаде на предприемачество.

7. Кейт Бекинсейл – 132. Преди да получи първата си роля във филма „Много шум за нищо“, Кейт е студентка в Оксфордския университет и изучава модерни езици – говори свободно френски, руски и немски. Прекъсва обучението си година, преди да се дипломира, за да се отдаде на актьорската си кариера.

8. Дейвид Духовни – 147. Звездата от „Досиетата Х“, освен че е изключително чаровен, е и умен. През 1982 г. завършва Английска литература в Принстън. Продължава образованието си в Йейл, като надгражда с магистърска степен по История на английската литература. Дори записва докторантура, но така и не я завършва.

9. Синди Крофорд – 154.

Преди славните ѝ дни на първа корица на списание „Вог“(Vouge), красавицата има изключително различен план за житейския си път. След като завършва с отличие средното си образование, тя печели академична стипендия в Илинойския университет „Еванстън“, от който има диплома за завършена магистърска степен в областта на химичното инженерство.

10. Долф Лундгрен – 160. Спомняте ли си съветския боксьор от филма „Роки 4“, това е Долф Лундгрен. Той пренася характеристиките на героя си и в реалния живот и става капитан на шведския отбор по киокушин карате. След като завършва бакалавърската си степен, записва магистратура в сферата на химичното инженерство. Печели стипендия „Фулбрайт“ в Масачузетския технологичен институт, но прекъсва обучението си там през 1983 г., за да стане лична охрана на Грейс Джонс, за която по-късно се жени.

11. Ейша Тайлър - 156.

Комедийната актриса се запалва по смешките още в гимназията, когато се присъединява към училищния театрален клуб. След като завършва Екологична политика в частен университет в Хановер, тя решава да се посвети на страстта си – актьорското майсторство. И ние всички много се радваме, че взима това решение.

12. Томи Лий Джоунс – 135. Веднага след като завършва Харвардския университет се озовава в света на киното. Странно е, че не е изучвал филмово изкуство, имайки предвид невероятния му актьорски талант.

13. Роуън Аткинсън – 178. Добре познат с незабравимия си комедиен образ Мистър Бийн, Роуън Аткинсън няма нищо общо с него в реалния живот. Завършва електроинженерство в Нюкасълския и магистратура в Оксфордския университет.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички