2014 година: Купувачите се завърнаха на имотния пазар


2014 година: Купувачите се завърнаха на имотния пазар
Снимка: БГНЕС

1604

Изминалата година беше най-успешната година за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът навлезе в нов етап на развитие, спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара.

Можем да наречем 2014 г. "Година на завръщането на купувачите". Завърнаха се българските купувачи, които купуваха имоти в най-големите градове на страната и това доведе до увеличение на обема от продажби, както и до положителни изменения в цените за първи път от началото на кризата.

"Важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар. Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Така имотите се върнаха на мястото, което им принадлежи, а именно в класа на активите, които са подходящи за инвестиция и дават дългосрочна сигурност за спестяванията. Тази тенденция съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 г. и имотите са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година", обобщава изминалата година изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

София

През годината ясно се очертаха два периода с различни пазарни динамики. Първото полугодие, в което активността и цените не се различаваха особено от тези през 2013 г. и второ полугодие, в което обемите продажби бързо нараснаха, предлагането отчетливо започна да намалява и цените на база реални сделки, а и на база офертни цени, започна покачване. Тези процеси доведоха до приключване на годината с 3% ръст на цените в София според данните на НСИ.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през четвъртото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв.м. при 750 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и около 735 евро/кв.м. за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за 4-то тримесечие е 80 850 евро спрямо 78 600 евро за третото тримесечие. Така, за цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро, при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните на BULGARIAN PROPERTIES. През 2014 средните цени на закупените апартаменти нараснаха, тъй като се активизира средният сегмент от пазара и се реализираха сделки, каквито през предходните години бяха рядкост – на цени между 60 000 и 100 000 евро, като същевременно нараснаха сделките с имоти и в луксозния сегмент на цени над 100 000 евро.

Закупените жилища през 2014 г. в София с равен дял - по около 40% - са двустайните и тристайните апартаменти, а останалите са многостайни, мезонети и къщи. Почти 50% от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем. Купувачите предпочитат да има централна топлофикация - 70% от продадените жилища са с ТЕЦ.

Банско и ски курортите

През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, но добрите новини са, че спадовете останаха в рамките на до -5% и можем да очакваме повече сделки през вече доста активния зимен сезон.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това на практика е такава цена, която е достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Докато българите са само 50% в Банско, те стигат до рекордните нива от 90% в останалите два курорта – Боровец и Пампорово, които в момента са изцяло доминирани от български купувачи. Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м. и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м. и 26 200 евро средно за апартамент.

Слънчев бряг и морето

Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците – се отдръпнаха, отложиха решенията за покупка и в резултат броят на продажбите намаля, което се усети най-силно в края на годината. Това постави морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и прекъсна 2-годишния период на възстановяване, което започна именно от морските курорти и даде тласък на цялостното възстановяване на пазара.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м. и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м.). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 г. е 32 550 евро.

Интересна тенденция през второто полугодие на 2014 г. беше нарастването на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, което продължи до края на годината, включително и от страна на руски купувачи. Отдръпването на руските купувачи на юг протече едновременно с нарастване на интереса им към северните ни курорти и Варна, като в много от случаите те търсят имоти с цел постоянно пребиваване.

Селските имоти

Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места. През 2014 г. сделките със селски къщи намаляха с около 20%. Хит през миналата година бяха къщите около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи бяха районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо беше търсенето от страна на български купувачи. Съответно, има интерес и към къщи около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло.

През последните месеци забелязваме и нарастващ интерес към къщи и дори апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до София, отколкото в малкия град, в който живеят.

Средната цена на закупените селски къщи за 2014 по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 000 евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 000 и 40 000 евро.

Перспективи за 2015 година

През 2015 г. тенденциите на възстановяване ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло. Очакванията ни са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години.

Анализ на BULGARIAN PROPERTIES

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички