27% от българите смятат, че притежават нужните умения за бизнес


27% от българите смятат, че притежават нужните умения за бизнес
Снимка: Thinkstock

3241

27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желание да станат предприемачи. Това показва ежегодният доклад на компанията за директен маркетинг Amway за предприемачеството за 2015 г.

Докладът за първи път изследва България заедно с още 43 държави. Акцент са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия.

Проучването е проведено между 1 и 12 юни сред целева група, съставена от 1 000 жени и мъже на възраст над 15 години. В рамките на национално проведения Омнибус респондентите бяха интервюирани лице-в-лице от GfK Нюрнберг и Техническия университет в Мюнхен.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. Само за сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

„Считам, че най-важното качество, за да си предприемач е инициативността, капацитета да се мотивираш сам, както и желанието да водиш. Точно тук се включва Amway, като се ангажира с насърчаването на хората да започнат свой собствен бизнес, предоставя им нов познания, учи ги на нови умения, мотивира ги да се развиват. Така прокарва път на новите предприемачи в света на бизнеса“, сподели Йоана Енче, главен изпълнителен директор на Amway за България, Румъния и Гърция.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили или 78% изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Страхът от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички