4-те най-големи заплахи, които крие WhatsApp


4-те най-големи заплахи, които крие WhatsApp
Снимка:

3833

Мобилното приложение WhatsApp е едно от най-популярните в света. Хиляди хора го използват, за да си пращат съобщения, снимки, видеа безплатно. Въпреки че безспорно е полезно, използването на услугата крие и някои съвсем немаловажни опасности. Кои са четирите основни обобщават анализаторите на PC World, цитирани от digital.bg.

Линкове към лъжливи WhatsApp клиенти

Можете да използвате WhatsApp чрез уеб интерфейс, за което има добри съвети в статията как да използвате WhatsApp на компютъра си. Има обаче хора, които разпространяват линкове към лъжливи WhatsApp клиенти, и ако кликнете върху тях може да заразите системата си с куп зловреден софтуер. За щастие, решението на този проблем е прост: уверете се, че използвате официалния URL адрес на услугата. За да използвате уеб приложението, отворете http://web.whatsapp.com/.

Приложението променя настройките ви за поверителност

Наскоро беше открито, че дори да се възползвате от всички настройки, които гарантират сигурността ви в WhatsApp, вие няма да сте защитени. Причината е приложението WhatsSpy Public, което може да следи съобщенията, промените в статуса и потребителските ви снимки, както и да коригира настройките за сигурност. Това е много сериозен проблем, защото засега няма начин да се предпазите от него. Трябва да се изчака докато програмистите на WhatsApp намерят начин да се справят с проблема.

Шпиониране от други лица

WhatsApp наскоро въведе функция за криптиране от край до край, която прави услугата много по-сигурна, отколкото беше в миналото. Въпреки това все още има няколко начина, по които други хора могат да подслушват вашите разговори. Има шпионски софтуер, наречен mSpy, например, който може да изпраща доклади за разговорите, сърфирането, текстовите съобщения и WhatsApp разговорите които провеждате. Това което може да направите е да проверите дали това приложение е инсталирано на смартфона ви и ако го откриете, трябва веднага да го деинсталирате. Друг начин да се предпазите е да не се предоверявате и давате телефона си на приятели и колеги, защото никога не може да сте сигурни в намеренията им.

Получаване на опасни съобщения

Преди време стана ясно, че може да причините проблеми на някой ако му изпратите съобщение в WhatsApp с размер над 7 MB. След получаване на такова съобщение, WhatsApp се срива всеки път, когато потребителят се опитва да го отвори. Единственият начин да си възвърнете контрола на приложението е да изтриете съобщението. Наскоро стана ясно, че този проблем може да бъде създаден и чрез изпращане на много по-малко съобщение - само 2 KB, но което съдържа набор от специални символи. Това може да не звучи като сериозен проблем, но ако използвате WhatsApp за бизнес, тази уязвимост може да бъде огромна болка за вас.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички