90% от хората в света дишат мръсен въздух


90% от хората в света дишат мръсен въздух
Снимка:

4343

Девет от всеки десет души от населението на земята дишат въздух с лошо качество, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Замърсяването на въздуха води до смъртта на 6 милиона души всяка година.

Новите данни в доклад на СЗО “са достатъчни, за да направят всички нас изключително загрижени“, каза пред репортери Мария Нейра, шефът на управлението за обществено здраве и околна среда в СЗО.

Проблемът е по-остър в градовете, но качеството на въздуха и в провинциалните райони е много по-лошо, отколкото много хора мислят., допълни тя. Въздухът в бедните страни е много по-мръсен, отколкото в богатите, сочи докладът, но замърсяването засяга „на практика всички страни в света и всички части от обществото“. „Общественото здраве се намира в извънредно положение“, оценява Нейра, цитирана от БГНЕС.

Докладът на СЗО е базиран на събраните в 3000 места по света данни. В резултат на анализа се оказва, че 92% от световното население живее на места, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи от стандартите на СЗО.

Поради излагането на въздействието на замърсен въздух около 6 млн. души умират всяка година, сочат данните на СЗО. Близо 90% от загубата на живот поради ниското качество на въздуха са факт в страните с по-ниски доходи. В най-тежко положение са страните от Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион – включително Китай, Малайзия и Виетнам.

Експерти също така казват, че няма доказателства за това, че използването на маски на лицето филтрират голяма част от вдишвания въздух.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички