Агенция "Митници" директно ще възстановява на фермерите част от акциза за гориво


Агенция "Митници" директно ще възстановява на фермерите част от акциза за гориво
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4445

84 млн. лева са предвидени в бюджета за 2016 г. за намален акциз на газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това обяви на Националния агросеминар на НАЗ Дора Ненова, директор на дирекция Държавни помощи и регулация в Земеделското министерство.

МЗХ има изготвен проект на Схемата и механизъм, по който ще става реализирането ѝ, има и методика, проект на заявление – всички документи са изпратени за съгласуване в Министерство на финансите, съобщи Нинова, цитирана от fermer.bg. Също така има и изпратено запитване до ЕК дали може да се прилага акцизна ставка върху гориво, което съдържа биокомпонент, уточни експертът.

Променя се генерално механизмът на прилагане на помощта, ваучери няма да има. Ще се възстановява част от акциза за гориво от Агенция Митници директно по банковите сметки на земеделските стопани.

Доказването на горивото ще става с разходооправдателни документи, уточни Ненова. Идеята на МЗХ е по схемата за намaлен акциз да се кандидатства заедно с кандидатстването по директните плащания.

Субсидии

Субсидиитепо СЕПП 2015 г. ще бъдат изплатени на земеделските производители в края на месец януари 2016 г. Това каза на агросеминара Живко Живков, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. Общият бюджет по мярката е 597 млн. евро, а ставката е 162 лв./ха.

В началото на февруари предстои да се изплатят субсидиите по мерки 10 и 11 на новата ПРСР, като ставките за тях все още не са ясни. В началото на март ще се изплатят субсидиите по схемите за плодове и зеленчуци.

Субсидиите за протеинови култури ще се изплатят в началото на месец март, като ставката е 281 лв./ха.

Преразпределителните плащания, както и зелените плащания ще бъдат разплатени в края на месец март и началото на месец април.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички