Apple и Tesla в люта надпревара


Apple и Tesla в люта надпревара
Снимка: Getty Images

1956

Две от най-иновативните американски компании – Apple и Tesla – влязоха в надпревара коя за най-кратко време ще реализира повече приходи от продажби на нов продукт. В частност, битката се разрази между iPhone и батериите Powerwall, които изпреварват смартфона, но са по-скъпи.

Комплектите от батерии Powerwall и Powerpack на Tesla провокираха огромен интерес по цял свят. Само десет дена след стартирането на продажбите се разбра, че Powerwall са разпродадени за периода до средата на 2016 г. Елън Мъск призна, че Tesla трябва да направи своята бъдеща „гигафабрика” в Невада значително по-голяма, пише GreenTech.bg.

Този ентусиазъм се превежда във вид на заявки на стойност 800 милиона долара, според Bloomberg, и ако Tesla успее да превърне огромния интерес в реални приходи, то батериите й могат да достигнат приходи от милиард долара по-бързо от iPhone.

Изчисленията на Bloomberg относно Powerwall са приблизително следните: Tesla е получила 38 000 заявки (резервации) за 50 000 до 60 000 батерии Powerwall. Умножено по 3000-3500 долара за едно устройство, това прави средно 178,8 милиона щатски долара във вид на заявки. Единственият проблем с тези резервации е, че те са направени като необвързващи изявления на интерес на уеб-страницата на дружеството.

Ютилити компаниите обаче също са направили заявки и резервациите изглеждат много по-надеждни. PowerPack, батерията за комунални фирми, се радва на натрупани 25 000 резервации с общ капацитет 2,5 милиона киловатчаса, на цена от $250 за киловатчас, което възлиза на около 625 000 000 долара общо; този обем има голям шанс да бъде действително реализиран.

Phone достига продажби на стойност 1 милиард долара през първото тримесечие от пускането на пазара. Виагра постига същото чак през четвъртото тримесечие. Това разкрива колко значимо е постижението на Tesla да приближи продажби в размер на 1 милиард долара още в рамките на първите 10 дена от пускането на продукта и старта на приемането на заявки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички