БДЖ ще си сътрудничи с грузинските железници


БДЖ ще си сътрудничи с грузинските железници
Снимка: БГНЕС

2086

На проведеното пето заседание на Междуправителствената българо-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно техническо сътрудничество на 2 и 3 февруари в гр. Тбилиси, Грузия, „БДЖ – Tоварни превози” ЕООД подписа Меморандум за сътрудничество с Trans Caucasus Terminals LLC, съобщиха от БДЖ.

Дружеството е дъщерно на грузинските железници. Българската делегация в Грузия бе водена от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

С цел развитие на товарните превози между Европа и Азия през териториите на България и Грузия, двете страни се договориха активно да участват в преговорите за проекта на многостранно Споразумение за създаване на транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море.

Във връзка с участието на Грузия в инициативи за развитие на мултимодалния транспортен коридор от Китай за Европа през Транскаспийския маршрут, се обсъди възможността за включването на България през железопътно-фериботната връзка Варна – Иличевск – Поти/ Батуми или през пристанище Бургас.

В резултат на стартиралите по-рано преговори между „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Trans Caucasus Terminals LLC, се подписа Меморандум за разбирателство между двете компании, с цел развитие на взаимното сътрудничество и участие в различни инициативи и проекти в сферата на товарните превози. Също така, беше разгледана и възможността за присъединяването на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД към основаният в края на 2015 г. консорциум между големи транспортно-логистични компании от Китай, Азербайджан, Казахстан, Грузия и Турция (като асоцииран партньор) за превоз на товари от Китай за Европа по т.нар. Нов Път на коприната.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички