БФБ изпрати месец януари скромно


БФБ изпрати месец януари скромно
Снимка: Getty Images

1910

Европейските фондови борси са на път да завършат най-силния си месец за последните три години, въпреки лекия спад, който отчитат днес. На обратния полюс се намират щатските пазари, които започват деня с понижения след по-слабите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт на страната.

Последната търговска сесия за този месец на Българската фондова борса приключва със скромен търговски обем от 473 хил. лева, при който основният индекс на родния пазар SOFIX се покачва с 0.42% до ниво от 500.49 пункта.

Челна позиция и близо една трета от дневния оборот регистрира търговията с книжата на инвеститора в земеделска земя Адванс Терафонд АДСИЦ, които поскъпват с 2.21% до ниво от 2.545 лева за един брой.

Сред останалите дружества по-сериозен ръст отбелязват книжата на ЧЕЗ Електро България АД , които поскъпнаха с 19.92%, както и тези на Златен лев Холдинг АД, които добавиха 5.77% към пазарната си оценка.

На отрицателна територия с понижения от съответно 8.75% и 3.92% завършват емисиите на Проучване и добив на нефт и газ АД и Зърнени Храни АД.

На пазара за компенсаторни инструменти боновете за земеделска земя поскъпнаха до ниво от 52 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи приключиха сесията на ниво от 40.9 стотинки за лев номинал.

02.02-06.02.2015 г.

През последните няколко търговски сесии на Българска фондова борса, основният индекс на родния пазар SOFIX се колебаеше около нивото от 500 пункта, където намери подкрепа след значителния си спад в края на декември и началото на януари. 6-те последователни ръста на бенчмарка бяха доста скромни не успяха да компенсират изоставането от началото на месеца, в следствие на което отчитаме понижение в традиционно печелившия първи месец от годината.

Предстоящият месец февруари също е един от силните месеци за родния пазар в исторически план, като миналата година индексът на сините чипове добави 8.7% към стойността си. Това, обаче, бе част от тогавашния възходящ тренд, какъвто сега не наблюдаваме. Ниската ликвидност и пакетните прехвърляния ще запазят присъствието си на пазара, а като позитивна предпоставка ръст на родните индекси можем да определим състоянието на европейските фондови борси, които се намират на няколко-годишни върхове.

Този четвъртък Българска народна банка ще публикува дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за месец януари.

Тази седмица ще видим индексите на бизнес активността и други макроикономически данни за миналия месец в най-големите икономики в света, което ще даде по-голяма яснота относно очаквания икономическия растеж в еврозоната, чиято икономика изостава от американската, както и в Китай, чиито темпове на растеж са ключови за световната икономика. Във вторник ще бъде решението на австралийската централна банка относно лихвения процент като очакванията са за неговото понижаване. В края на седмицата ще видим и данни за заетостта в САЩ за миналия месец, което е един от най-следените индикатори от борсовите играчи.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички