БФБ с оборот от над 1 млн. лв. и неподатлива на сътресенията от Гърция


БФБ с оборот от над 1 млн. лв. и неподатлива на сътресенията от Гърция
Снимка: Thinkstock

1937

Търговията на родния капиталов пазар днес надхвърли един милион лева. Това стана основно благодарение на няколко пакетни сделки по позициите на „Спиди” АД, „Инвестор.БГ” АД и „Химимпорт” АД.

Основните борсови измерители записват слаби изменения в рамките на две десети от процента.

Сред добре представилите се днес дружества можем да отбележим куриерската компания Спиди АД, чиято пазарна оценка се повишава с 5.6% до цена от 33.799 лева за една ценна книга. Ръстове в рамките на процент и половина записват още и „Адванс Терафонд” АДСИЦ и обикновените и привилегированите акции на „Химимпорт” АД.

Понижение от 3.91% до 81 стотинки за една ценна книга записва „Еврохолд България” АД.

На пазара за компенсаторни инструменти се сключи една единствена сделка с боновете за земеделска земя при цена от 60.4 стотинки за лев номинал.

Борсовите измерители на европейските пазари днес заеха отбранителна позиция в очакване на референдума в Гърция и са на път да завършат седмицата с понижения.

БФБ се оказа доста неподатлива на сътресенията от Гърция, които продължават да бъдат водеща новина на световните борсови и валутни пазари. Развитието на преговорите по гръцкия дълг след референдума ще е от решително значение за движението на пазарите и през предстоящата седмица.

Освен ситуацията в Гърция интерес за инвеститорите ще представляват и отчетите на компаниите за второто тримесечие на годината, които ще бъдат публикувани през този месец, както и множеството макроикономически показатели за изминалата втора четвърт от 2015 година.

Борсовите измерители на родния пазар остават в доста тесни граници, като SOFIX се задържа над нивото от 480 пункта на фона на сериозните понижения на големите фондови пазари, които реагираха на заплахата от фалит на Гърция и излизането и от еврозоната. Остава явна, обаче, и липсата на интерес от страна на външни и вътрешни инвеститори към Българска фондова борса, без който няма как пазарът да тръгне във възходяща посока.

От Националният статистически институт тази седмица можем да очакваме данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията и местата за настаняване за май, както и вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за месеците април и май. От Българска народна банка днес ще получим дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция, а в сряда общо събрание на акционерите ще проведе „Проучване и добив на нефт и газ” АД.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички