БСК: Вдигането на съдебните такси по касационните дела е в полза на богатите


БСК: Вдигането на съдебните такси по касационните дела е в полза на богатите
Снимка: БГНЕС

2186

"Законопроектът за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в значителна степен ограничава процесуалните възможности за защита на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, както и от действия и бездействия на администрацията. Този подход застрашава имуществените и неимуществени права и свободи на гражданите и бизнеса, гарантирани от Конституцията и законите на Република България", се казва в официално внесено от Българската стопанска камара (БСК) становище в парламента. Становището касае готвеното увеличение на съдебните такси по касационните дела.

В мотивите си БСК посочва, че предложените законодателни промени са дискриминационни и противоречат на редица текстове от Конституцията на Република България, тъй като поставят жалбоподателите в неравностойно положение в полза на тези с по-голяма платежоспособност.

БСК дава и конкретните си мотиви за спорните, според камарата, текстове:

1. По §61 - за изменение на чл. 217 от АПК, с който се предвижда разглеждане на делото в закрито заседание, когато е образувано по касационна жалба.

Текстът противоречи на чл. 6 т. 1 от Конвенцията за защита правата на човека, която изисква публично гледане на делата. Несъстоятелен е мотивът на вносителите, че Конвенцията не изисква всички съдебни инстанции да провеждат публични заседания. Напротив, Конвенцията въвежда публичността като принцип, отстъпление от който се допуска при изчерпателно изброени изключения, а именно: ако това е в интерес на нравствеността, обществената и националната сигурност, защита на интересите на непълнолетни лица, защита на личния живот на страните по делото или ако съдът счете това за извънредно необходимо в случаите, в които поради специални обстоятелства публичността би нанесла вреда на интересите на правосъдието.

2. По §103, §113, §116, §121 и §71, с който се създава нов чл. 227а.

Увеличават се значително таксите за касационно обжалване. За граждани таксата нараства на 90 лева, за юридически лица – на 1400 лева, а по дела с определяем материален интерес се въвежда пропорционална такса.

Този размер на таксите ограничава конституционно гарантираното право на достъп до правосъдие, съгласно чл. 56 и чл. 120, ал. 2 от Конституцията на РБ. Текстът не е съобразен и с чл. 60, ал. 1 от Конституцията, който постановява, че „гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество“. Драстичното увеличение на простите такси в пъти и въвеждането на пропорционална такса по актове, свързани по принцип със значителен имуществен интерес (ревизионни актове, концесии, обществени поръчки, инвестиции, глоби наложени от КЗК), не почива на анализ на динамиката на доходите на гражданите и приходите на бизнеса.

Горните промени са продиктувани предимно от фискални съображения и такива за облекчаване работата на съдилищата, а не за подобряване на правораздавателната дейност с цел гарантиране правата и свободите на гражданите и на техните интереси, каквото е призванието на съдебната власт, заключва БСК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички