Банковият синдик ще събира парични вземания въз основа на извлечение от счетоводните книги


Банковият синдик ще събира парични вземания въз основа на извлечение от счетоводните книги
Снимка: БГНЕС

2205

Временният синдик, назначен от съда, ще събира паричните вземания на банката, включително като иска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) въз основа на извлечение от счетоводните книги.  Това става възможно с изменение в Закона за банковата несъстоятелност, което народните представители приеха с изменение на Закона за ДДС.

Синдикът на банка в несъстоятелност

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-05-21/deputatite-prieha-nova-promyana-v-zakona-za-bankovata-nesastoyatelnost

Според промените няма да се събира предварително държавна такса при исковете. Ако искът бъде уважен, следващата се държавна такса се събира от осъдената страна. Ако искът бъде отхвърлен, държавната такса ще се събира  от масата на несъстоятелността. Исковете се предявяват пред съда по несъстоятелността.

Между първо и второ четене депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Менда Стоянова и Диана Йорданова направиха предложение за изменение в Зайона за ДДС, информира БТА.

Припомняме, че фигурата на временния синдик стана част от Закона за банковата несъстоятелност, след като парламентът при на второ четене прие измененията в закона през март. Беше приет текст, според който временният синдик изпраща ежеседмични отчети до Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), като отчетите получава и финансовия министър.

Същевременно днес Народното събрание прие и промени в Закона за ДДС, свързани със средства, отпускани по европейската програма "Околна среда". Според изменението на общините като собственици на ВиК инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните по Приоритетна ос 1 на ОП "Околна среда" проекти, се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки.

Промените са изготвени заради преустановено финансиране от ОП "Околна среда 2007-2013" на направени от общините разходи за данък върху добавената стойност (ДДС) в изпълнение на водни проекти по Приоритетна ос 1 на програмата. 

Преустановяването на финансирането е следствие на получено писмо от ЕК, че от началото на програмата направените от общините разходи за ДДС по водните проекти са недопустими за финансиране със средства на европейските Структурни фондове и Кохезионен фонд

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички