България и Гърция подписаха споразумението за интерконектора


България и Гърция подписаха споразумението за интерконектора
Снимка:

5880

Акционерите в съвместната проектна компания „Ай Си Джи Би“ - „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Посейдон“ подписаха Окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, предаде "Фокус".

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5 млрд. м3/год. на следващ етап.

Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата 813 мм и с налягане 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка 42 бара. За трасето на българска територия предстои приемането на подробен устройствен план – парцеларен план, вкл. инженерни полеви работи и заснемания. Получени са положителни решения по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от компетентните органи на българска и гръцка територия.

Изграждането на интерконектора ще започне през октомври 2016 и се очаква да завърши през 2018 г. Тръбата ще бъде реверсивна - по нея ще може да тече газ както то Гърция за България, така и в обратната посока.

„Днешният ден е много специален и важен за всички нас, защото станахме свидетели на подписването на окончателното инвестиционно решение за окончателното инвестиционно споразумение за газова връзка между двете страни. С подписването му се дава реалният старт на този стратегически важен проект в областта на енергетиката. Той е стратегически за цяла Югоизточна Европа”, заяви българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ ще даде реална възможност за диверсификация на източниците за доставка на газ.

"Днес не подписваме меморандум или надежди, имаме крайния срок – 2018 година да трансферираме газ", каза министър-председателят Бойко Борисов след подписването на споразумението.

„Ще си позволя да благодаря на няколко човека, като степенуването им няма значение, защото всеки е помогнал много. Първо благодаря на колегата Алексис Ципрас, че преди 2 месеца си стиснахме ръцете двете правителства да накарат нашите министри и компании да стартират реалното изграждане на интерконектора и от празни мечти десетилетия наред от днес да стане факт. Жан-Клод Юнкер – благодаря му, че той много присърце прие въпросите, когато му ги поставихме. Това е само началото на това, което сме планирали. Благодаря на Джон Кери – при неговото посещение на моята карта за газопреносните мрежи в региона си стиснахме ръцете, че България няма да бъде изолирана”, заяви Борисов.

Припомняме, че в гръцките медии се появиха спекулации, че САЩ настоява за осъществяването на проекта, тъй като планира да прекарва втечнен газ към Украйна по тръбата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички