България ще продължи реализацията на "Южен поток"


България ще продължи реализацията на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

1035

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта, предаде БНР.

"Отговорът от ЕС на въпроса какво да правим с "Южен поток" е един – изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". От там нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение. Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му. И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен е Борисов.

Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз, подчерта премиерът, като упрекна предишните управляващи, че, "от една страна, не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни, и от друга, заради некадърност цяла година не са правили нищо за "Южен поток".

По думите му България е била посочена с пръст, защото месеци наред не е изпълнявала ангажимента, който има по междуправителственото споразумение.

Борисов остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция.

Министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак ще обсъдят в телефонен разговор проекта "Южен поток". От българското Министерство на енергетиката и от компанията "Южен поток – България" отрекоха тиражираната в руски медии информация, че има насрочено за днес пътуване на българска делегация в Москва.

България все още не е получила официално уведомление от Русия за спирането на проекта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички