Българите са финансово неграмотни, заяви бащата на Валутния борд


Българите са финансово неграмотни, заяви бащата на Валутния борд
Снимка:

3155

Финансовата неграмотност е огромен проблем в България. Това отчете икономистът проф. Стив Ханке, наричан бащата на Валутния борд у нас, на конференция за финансово образование, предаде БГНЕС.

Ханке цитира проучване на Световната банка от 2010 г., което показва, че 60 % от българите казват, че имат съвсем бегли познания или нямат такива за това какво са взаимно спомагателни каси, за търговски банки - около 35 % от хората се определят като неграмотни и нямат представа как да си отворят сметка, 66 % не са запознати с потребителски кредити, допълнителни пенсионни фондове се оказват трудност за 60 %, а цели 80 % от българите не се запознат със заемни инвестиционни фондове. Големият проблем с финансовата грамотност е, че хората си внушават, че разбират много повече, отколкото разбират всъщност, смята професорът.

Проф. Ханке посочи, че във финансовата грамотност влизат сферите на това как да управляваме имуществото и парите си, потребителските кредити, застрахователно дело и данъчно дело. "Когато човек е грамотен той води поне с едно пред неграмотния. Няма нищо по-приятно от това да ковеш съдбата си и да не я изпускаш от ръце. Нивото на финансова грамотност по света е удивително ниско, дори в САЩ", отечете баща на Валутния борд у нас.

Икономистът се изказа твърдо, че образованието трябва да се осъществява частно, а не държавно, защото частният сектор е клиентът така, че е естествено той да се стреми да просвещава клиентелата си.

Преди Ханке вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че доброто финансово образование би било изключително полезно в социалната сфера. "С добро образование бихме могли да осигурим по-високи доходи и по-добро планиране. Финансовата грамотност би трябвало да става все по-важна за това човек да контролира своя живот", добави Калфин.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички