Българските зеленчуци са едва 0.7% от общото производство в ЕС за 2015 г.


Българските зеленчуци са едва 0.7% от общото производство в ЕС за 2015 г.
Снимка: iStock/Guliver

4295

Зеленчуците, които произвежда България, основно домати, краставици, моркови и тиквички, са едва 0.7% от общото производство на зеленчуци в Европейския съюз (ЕС) за 2015 година. Това сочат данните на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

България заема около 1.2% от площите със зеленчуци, а делът на страната ни в производството на основните зарзавати, отглеждани в ЕС, е нищожен. Според анализите на CAPA Испания е водещата сила в производството, а Италия - в замеделските площи.

През изминалата година в ЕС са произведени общо 17.7 млн. тона зеленчуци или това са 35 кг на глава от населението.

Тенденциите, които се засилват на световните пазари в момента, са свързани с фокус върху качеството и стойността на продукцията, а не върху обема на производството. Потребителите започват да държат все повече на разнообразието и вкусовите характеристики на зеленчуците, които си купуват, а не само на цената им, казват специалистите.

Припомняме, че Европейският парламент препоръча на Европейската комисия да обърне по-сериозно внимание на търговията с плодове и зеленчуци и да предприеме действия за намаляване на “нелоялните търговски практики”, прилагани от големите търговски вериги.

 

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички