ЧЕЗ обмисля да продаде бизнеса си в България


ЧЕЗ обмисля да продаде бизнеса си в България
Снимка:

4372

Чешката компания ЧЕЗ сериозно обмисля възможността да продаде бизнеса си в България. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на CEZ Group в петък.

От него става ясно, че решението е взето на база интерес от няколко инвеститори. Припомня се още, че ЧЕЗ притежава в България електроразпределително и електроснабдително дружества, въглищна централа във Варна с инсталирана мощност от 1265 МВ, както и две възобновяеми електроцентрали.

Това е първи официален индикатор, че компанията смята да излезе от България, макар в последните месеци да се появиха доста слухове по темата. Реалните причини за решението ѝ вероятно се коренят в постоянно променящата се регулация в енергийния сектор и ниските печалби на регулирания от държавата пазар трайно гонят чуждестранни компании от страната.

Сделката е важна, защото се продава най-големият недържавен енергиен бизнес в страната - само "ЧЕЗ електро", което снабдява с ток София и цяла Западна България, има приходи от 1.4 млрд. лв. Отделно има и разпределително дружество - най-големият в страната търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна".

Припомняме, че в средата на миналата година ЧЕЗ заведе арбитражен иск срещу България. Причината бе провалът на държавната политика за защита на инвестицията на компанията. До решението за съд се е стигнало след "множество действия на българските власти", които са в ущърб на компаниите на ЧЕЗ в страната.

“Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията“, пишеше в изявлението на официалния сайт на ЧЕЗ, с което се съобщава за заведения иск.

ЧЕЗ оперира в България от 2004 г.

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички