Чакаме помощта от ЕС за зимните бедствия още през ноември


Чакаме помощта от ЕС за зимните бедствия още през ноември
Снимка:

2739

България ще получи близо 6,4 млн. евро от ЕС за справяне с последиците от бедствията през януари и февруари тази година. Решението вече е минало на ниво комисия, а другият вторник ще бъде гласувано от депутатите в Европейска парламент. „Уверен съм, че помощта ще бъде одобрена и България ще я получи още до края на годината, най-вероятно през ноември“, заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков при представянето на решението за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ в МРРБ днес.

За зимните бедствия България получава по-голяма сума в сравнение например с помощта за наводненията в Мизия (която бе 2 млн.евро). Причината е, че кризата в началото на годината бе на национално, а не на регионално ниво. Въпреки това парите от ЕС изглеждат като капка в морето на фона на общата сума, необходима за справяне с последиците от тежката зима, а именно - 243 млн.евро.

„Подпомагането от Брюксел не е спорадично, не е само за един път. Фонд „Солидарност“ обаче няма как да покрие основната част от финансирането, това не е неговата функция. “, обясни Новаков. Той допълни, че са били необходими едва 30-40 дни, за да бъде подготвен доклада, а на гласуването в комисия от 25 присъстващи членове 24 са гласували „за“.

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова също призна, че щетите са в пъти повече от това, което получаваме, но подчерта, че европейският ресурс все пак е значим за нашата държава. Парите ще бъдат разпределени в над 25 общини, предимно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна. Ще се използват най-вече за възстановяваме на разходи, направени по време на бедствието, както и за ремонтиране на пътната инфраструктура, ВиК системите, проходимостта на деретата, но не и за индивидуално подпомагане на пострадали, тъй като фонд "Солидарност" не предвижда такова. 

Регионалното министерство ще бъде национален координатор на разпределението на помощта. 3 млн.лв. пък ще бъдат отделени за проектни предложения, като условията за кандидатстване ще станат ясни до две седмици.

Николова припомни, че отпуснатите пари за щетите във варненския квартал „Аспарухово“ след миналогодишните наводнения бяха 10,5 млн.евро. „Министерството обяви насоки за кандидатстване на всички бенефициенти, които бяха с възможност за финансиране. Получени са 24 проектни предложения, към настоящия момент 2 от тях не са допустими за финансиране и съответно сме сключили договори за 20 проекти предложения на стойност 10 милиона евро. Изпълнителните органи вече са в процес на реализация на проектите си“, обясни Николова.

Припомняме, че в началото на тази година обилните валежи и бурният вятър, предизвикали наводнения, прекъсване на електрозахранването и блокиране на пътища, доведоха до бедствено положение в десетки селища и общини. Лошото време взе и човешки жертви.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички