Днес започва кампанията за директни плащания в земеделието


Днес започва кампанията за директни плащания в земеделието
Снимка: Getty Images/Guliver

1295

Днес ще бъде даден старт на кампанията за директни плащания за 2015 г. Земеделските производители ще могат да кандидатстват за разпределяне на финансов ресурс от 1,4 милиарда лева.

Според наредбата на земеделското министерство тази година стопаните ще кандидатстват по няколко схеми – за зелени плащания, за млади земеделци, за дребни стопани и за обвързано с производството подпомагане. Ще има и схема за производството на памук, както и схеми за преходна национална помощ, припомня БНР. 

Зелените плащания са нови за тази година и се полагат на земеделци, които оставят определен обем от обработваемата си земя с екологична насоченост.

Младите земеделци трябва да докажат образование или професионална квалификация в селското стопанство, за да получат подпомагане.

Производителите на памук, които кандидатстват за подпомагане, трябва да отглеждат само сортове, вписани в сортовата листа на България, и да имат сключен договор за изкупуване на продукцията си.

На специални изисквания трябва да отговорят и стопаните, които ще кандидатстват за обвързано с производството подпомагане, като сред задължителните изисквания са минимален брой животни или минимална площ, на която се отглеждат плодове и зеленчуци.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие кампанията за директните плащания. Тя ще посети Общинската служба по земеделие в Пловдив, а по-късно през деня ще открие и международните специализирани изложения "Агра" и "Винария".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички