Добивът на мед у нас намалява наполовина


Добивът на мед у нас намалява наполовина
Снимка: Thinkstock/Guliver

2891

Добивът на мед тази година ще спадне с 50%. Това прогнозира пчеларят от пловдивското сдружение „Акация" Николай Гайдов пред "Дарик"

Нищожно е количеството мед, което е извадено от липов цвят, акация и рапица. Това, на което пчеларите се надяват, е предстоящият добив от слънчоглед в равнините и липов цвят в планинските райони. Гайдов сигнализира и за проблеми с пръскането срещу заразен нодуларен дерматит. Натровени пчелни семейства има в Димитровградско и Благоевградско.

Според пчеларя не са били спазени сроковете за предупреждение. Законът предвижда собствениците на пчелини да бъдат известявани пет дни преди началото на обезпаразитяването.

"Получавахме информация от днес за утре, което противоречи на закона. Освен това имахме указания, че в продължение на пет дни ежедневно пчелите трябва да стоят затворени в кошерите, което в тези жеги е недопустимо", каза Николай Гайдов.

Все пак той увери, че въпреки занижения добив, български мед на пазара ще има. Освен на слънчогледа, пчеларите разчитат и на меда от т. нар. късен букет. Всичко това обаче би могло да се случи, само ако метеорологичните условия го позволят и насекомите от различните пчелини са подготвени за пашите, които предстоят.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички