Домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски


Домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски
Снимка:

6885

Кирилицата се превръща в един от трите основни езика в интернет, наред с латиница и хан - над 90% от всички домейни са на тези три езика. Това сочи изследване в навечерието на празника на Българската писменост - 24 май.

Според изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО, регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации.

"Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица", заяви Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки - латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях - домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски.

Те достигат 51% от 1.7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица, като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички