Двама шефове на "Топлофикация" - Шумен получиха осъдителни присъди


Двама шефове на "Топлофикация" - Шумен получиха осъдителни присъди
Снимка:

2900

Окончателни осъдителни присъди получиха шефове на "Топлофикация"-Шумен за неизгодни сделки и умишлена безстопанственост. Върховен касационен съд оставя в сила присъдата на Варненския апелативен съд. Това съобщиха в понеделник от Апелативна прокуратура-Варна.

Осъдителна е присъдата за бившия изпълнителен директор на ТЕЦ-а инж. Юлиян Тодоров и за началника на котло-турбинния цех в дружеството и член на постоянна комисия по управление на държавните резерви и военновременните запаси инж. Илиян Лазаров.

На 28 септември м.г. Варненският апелативен съд отмени изцяло присъдата на Шуменския окръжен съд, който призна двамата за невинни и ги оправда по повдигнатите от Окръжната прокуратура в Шумен обвинения.

Двамата са осъдени на по 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и са лишени от права да заемат ръководни длъжности в държавни или общински търговски дружества. Юлиян Тодоров няма право да ръководи държавно или общинско търговско дружество за срок от 2 г., а Илиян Лазаров 1 г.

Бившият шеф на "Топлофикация"-Шумен Юлиян Тодоров е признат за виновен за това, че в от 16 септември 2004 до 6 януари 2005 г. при условията на продължавано престъпление в качеството му на длъжностно лице съзнателно сключил две неизгодни сделки за продажбата на 3 000 тона мазут с отклонения в показателите по БДС, което довело до намаляване наполовина на пазарната цена на горивото. От това дружеството е ощетено с 297 010 лв. Инж. Тодоров бил признат за виновен и по второто обвинение на Окръжната прокуратура в Шумен – за умишлена безстопанственост. В периода 16 март 2005 г. до май 2005 г. като длъжностно лице той не упражнил достатъчен контрол върху дейността на другия подсъдим, който отговарял за дейностите по управление, отчитане и приемане на съхраняваното гориво. Така били закупени 2 062 тона мазут без сертификат за качество, който не отговарял на стандартите. От сделката последвали значителни щети за дружеството - 384 918 лв.

Вторият подсъдим инж. Илиян Лазаров е признат за виновен също за умишлена безстопанственост.

Това е второ произнасяне по делото на трите съдебни инстанции. Решението на ВКС е окончателно, влязло е в сила на 29 юни 2016 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички