ЕИБ може да поиска предсрочно отпуснатите на Volkswagen заеми


ЕИБ може да поиска предсрочно отпуснатите на Volkswagen заеми
Снимка: Getty Images/Guliver

2157

Шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер заяви, че банката може да поиска предсрочно погасяване на отпуснатите от нея заеми за немската автомобилна компания Volkswagen. Това заяви той в интервю за Suddeutsche Zeitung , цитирано от БНР.

ЕИБ беше предоставила заеми на германския автомобилостроител за развитието на двигатели с ниски емисии и Хойер посочи, че на фона на скандала с измамата около отработените емисии от дизеловите двигатели на Volkswagen, банката може да поиска предсрочно погасяване на отпуснатите от нея кредити.

Според немския вестник все още около 1,8 млрд. евро от заемите за Volkswagen, отпуснати от ЕИБ са неизплатени, като в същото време изданието цитира Хойер да отбелязва, че от 1990-а година насам Европейската инвестиционна банка е отпуснала кредити на автомобилния гигант за около 4,6 млрд. евро.

Вернер Хойер взе участие на проведената в края на миналата седмица годишна среща на Международния валутен фонд в Лима, Перу.

Той добави, че ЕИБ ще проведе много подробни разследвания относно това, как Volkswagen е използвал отпуснатите средства. По думите му ако банката намери, че заемите са били използвани за други цели, извън основните намерения на компанията, тя ще трябва да се запита дали да не си ги поиска обратно.

Хойер подчерта, че е много разочарован от Volkswagen и допълни, че скандалът ще навреди на отношенията на ЕИБ с автомобилната компания.

Припомняме, че преди седмици около автомобилния гигант се разгоря огромен скандал. Оказа се, че той е използвал софтуер, прикриващ реалното количество вредни газове, изхвърляни в атмосферата от колите от марката. 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички