ЕК замазва след германския вицеканцлер: ТПТИ не е провалено


ЕК замазва след германския вицеканцлер: ТПТИ не е провалено
Снимка: Getty Images

3443

Преговорите със САЩ по Трансатпантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) продължават. Това заявиха от Европейската комисия по повод на коментари на германския вицеканцлер Зигмар Габриел, според когото разговорите били провалени.

„Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от AFP.

В свое изказване от вчера германският вицеканцлер и министър на икономиката посочи, че преговорите по ТПТИ са се провалили, но „никой не го признава“.

По думите на Схинас „разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап, но... ако условията са подходящи, комисията е готова да сключи споразумението до края на годината“.

САЩ и ЕС започнаха работа по ТПТИ през 2013 г., като цел на споразумението е да създаде най-голямата зона за свободна търговия до края на управлението на президента Барак Обама, чийто мандат приключва през януари 2017 г.

Разговорите обаче имаха малък прогрес през последните няколко години, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки по сделката. По-рано през май Франция дори заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

Схинас посочи, че въпреки желанието на Комисията да постигне споразумението, то няма да стане на всяка цена. "Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е показал ясно, че Комисията няма да жертва стандартите на Европа за здравеопазване и защита на личната информация, нито своето културно разнообразие, на олтара на свободната търговия“, посочи още европейският говорител.

Попитан дали ТПТИ може да бъде постигнато без одобрението на Германия – най-голямата икономика в ЕС, Схинас посочи, че Юнкер е получил подкрепа за преговорите от всички лидери в блока по време на срещата на върха през юли.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички