ЕЦБ може да отпусне помощ на България заради гръцката криза


ЕЦБ може да отпусне помощ на България заради гръцката криза
Снимка: Getty Images / Guliver

2317

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да отпусне финансова помощ на България, както и на други държави, които биха били засегнати от проблемите в Гърция. Това съобщава Bloomberg. 

ЕЦБ ще даде достъп към операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банките срещу подходящо обезпечение, съобщават източниците. ЕЦБ и централната банка в София са отказали да дадат коментар пред агенцията.

Източна Европа е изложена на риск заради връзките си в много сфери, в това число търговията и финансите, с Гърция, като гръцки банки съставляват почти една трета от банковия пазар на България, посочва агенцията. Възможността Гърция да напусне еврозоната след като затвори банките си и въведе капиталов контрол се отрази на валутите на източноевроепйските страни.

"Заплахата от Grexit разбираемо влияе зле на прогнозите за региона", коментира Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния".

България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 базисни пункта тази седмица, до 2.61%, посочва агенцията.

Не за първи път ЕЦБ се намесва, за да спаси по-малки страни от ЕС, разположени около еврозоната. През финансовата криза от 2008 г. например тя даде 5 милиарда евро заем на централната банка на Унгария.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички