Един достоен отговор на ограбен български пенсионер


Един достоен отговор на ограбен български пенсионер
Снимка: Gettyimages

4024

Един лист хартия, изписан с молив, лежеше на земята пред пощенски клон 1373 в София. За малко да го подмина, но ми направи впечатление, че е написан от много възрастнен човек (нали знаете онзи интересен почерк на нашите баби и дядовци) и го взех. Оказа се писмо до началника на пощенската станция. Беше номериран и продупчен, явно е бил в папка. Защо и как се е оказал на улицата не е ясно... Писмото не е оплакване, не е жалба, то е един много мъдър отговор на възрастен човек, изпитал на гърба си нечестно отношение. Ето и думите на възрастната жена, изписани с молив, защото няма химикал, както тя самата уточнява в полето на листа.

Г-н Началник ,

когато ми казахте да дойда с личната карта – мислех, че сте открили грешка в компютъра, но не. Чукнахте август, а не юли- ? - грешка. Аз съм сляпа, лесно се справихте с мен – и саката. Но знаете ли: Има Бог! Защото за Коледа Ваш касиер ми даде 24,50 лв. вместо 32,50 интеграция. И не се откриха парите. Като млада бях касиер и зная какво е чест и не... И сега знаех, че дават увеличение от телевизията до 286 лв. - пенсия. Като не получих, не се усъмних. Защото имате две жени, които плащат. Едната ги дава до стотинка, а другата си удържа стотинки без „благодаря“. Зная, че заплатите не са Ви големи, не е въпрос до стотинките, а до честта на човека. Аз съм дала пълномощно, но той (бел. ред. - най-вероятно става въпрос за сина на жената) работи в театъра на ... и често е в командировка. Затова се мъча аз...Той иска да ги получавам в банка. Това значи, че аз няма да мога да ги получавам. За това се мъча. А сега се учудих – никога не броя, взимам на доверие, защото не виждам цифрите. Но този път ми се видя, че ми дава повече бройки и ги броих три пъти. Първо отделих по 50, после 2х20 и се побърках – тя ми дава повече. Защо? И не си тръгнах докато не ми каза, че пенсията ми е увеличена. А това значи, че в цяла България пенсиите са повишени от юли и само на мен от август. Това значи, че аз няма да търся нечестния човек. Но го благославям никога да не се радва на придобитото от нечестен труд. Защото такива пари не носят радост. Този, който губи, ще ги забрави, но придобито с измама – не се забравя.

С уважение...

Припомняме, че от 1 юли тази година всички пенсии в България бяха увеличени с 1,9% заради т.нар. швейцарско правило. Съгласно правилото пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли всяка година с процент, равен на сбора от 50% от увеличението на осигурителния доход и 50% от размера на инфлацията през предходната календарна година.

По данни на НОИ броят на пенсионерите в България към 31 декември, 2014 година е 2 179 989 или 6 581 по-малко, отколкото през 2013 година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за миналата година е 310 лева. Спрямо 2013 година тя е нараснала номинално с 5,5%, а реално със 7,2%. За сравнение от 1 юли минималната работна заплата е вече 380 лева.

Относно 286-те лева, за които става въпрос в писмото - за пенсионерите с пенсия под 286 лева, правителството предвиди еднократна добавка от 40 лева за Великденските празници. Толкова имаше и за Коледните празници през 2014 година.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички