Експерт: В България кризата от 2008 г. продължава и днес


Експерт: В България кризата от 2008 г. продължава и днес
Снимка: iStock/Guliver

3342

Финансовата криза от 2008 г. продължава, просто е навлязла в нов етап. Днес тя се е превърнала в геополитическа. Това заяви професорът по икономика Димитър Иванов на провелата се в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ) днес дискусия на тема „Икономическа модернизация на България: Нови двигатели на следкризисния растеж.“

По думите му краят на икономическата криза през 2012 г. за България е бил символичен и не може да се говори за следкризисни мерки, а по-скоро за кризисни такива.

Професор Иванов обясни, че кризата в родната икономика е отражение на кризата в целия свят, която продължава да е налице. Забавянето в икономическия растеж на Китай, както и на големи световни икономики като Русия и Бразилия, са показателни за това, аргументира се той.

Неговото предложение за разрешаване на настоящата ситуация е разработване на комплексна програма от мерки за модернизация на икономиката с хоризонт 2030-2040. Той смята, че това е най-разумното действие за момента, имайки предвид, че други държави вече са тръгнали по този път и можем да последваме примера им.

Много и противоречиви мнения бяха изказани по време на дискусията. Икономическите експерти не са единни по отношение на настоящото състояние на страната, нито по отношение не бъдещите мерки за подобряване на българската икономика.

Според доц. Валентин Вацев например проблемите на съвременната действителност не са свързани с никаква модернизация. Днес основен е проблемът със социалната интеграция или иначе казано несъгласуваността на геополитическите тенденции между нас и Европа, обобщи той.

Много по-позитивни бяха анализите на Евгений Кънев, д-р по икономика, според когото „кризата е замяна на един модел на действие с друг“. С мерки за повишаване на износа, увеличаване на добавената стойност на българските продукти, повишаване на националния имидж на страната и мултиплициране на чуждестранните инвестиции, България има много високи шансове да се завърне успешно на европейските и световни пазари.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички