Експерт: Възможно е да има още едно поскъпване на тока през есента


Експерт: Възможно е да има още едно поскъпване на тока през есента
Снимка:

2609

Настоящата ситуация в енергетиката е много подобна на миналогодишната и се очаква да има повишение на цената на тока освен през юли и през есента. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков пред "Фокус".

„Ситуацията през тази година много наподобява ситуацията през 2014 г. Миналата година увеличението от началото на юли беше сравнително ниско и много бързо се оказа, че всъщност то не е достатъчно и трябва да се увеличи още веднъж цената. Затова имахме увеличение и от началото на октомври. Тази година наблюдаваме същото. Отново имаме натрупан огромен дефицит, отново имаме малко увеличение на цената от началото на ценовия период и е много вероятно да видим ново увеличение през есента. Още повече годината е сходна и от гледна точка на това, че и миналата, и тази година има избори и поддържането на сравнително ниски цени или задържането на увеличението в общи линии се разглежда като един политически разумен ход, което за мен лично е притеснително“, обясни икономистът.

По думите му продължават да се прилагат изключително грешни практики на непризнаването на разходи, които са очевидни и настоящи. А непризнаването им води до дефицити и до продължаване на кръстосаното субсидиране между бизнеса и битовите потребители.

Според Стайков по-високите цени на тока при ЕРП-тата са връщане към нормални нива на цените, а не увеличение. По думите му през 2014 цената за пренос на дружествата е била намалена по абсурден начин, което е довело до задълбочаване на кризата в НЕК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички