Европейското общество скептично за ТПТИ, Брюксел защити споразумението


Европейското общество скептично за ТПТИ, Брюксел защити споразумението
Снимка: Getty Images / Guliver

2354

Скандалното търговско споразумение в проект между САЩ и Европейския съюз продължава да предизвиква оживени спорове. Засилва се и натискът на европейската общественост спрямо институциите в Брюксел с искане за повече прозрачност около преговорите, които до неотдавна се провеждаха изцяло „на тъмно“.

Днес Европейската комисия публикува анализ на 150 000 отговора, получени в рамките на нейната онлайн консултация за защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава (УСИД) в рамките на Трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ). Това съобщиха от институцията.

Комисията признава, че повечето от респондентите са изразили опасения, че инвестиционните клаузи от договора ще подронят националния суверенитет. "Консултацията ясно показва, че съществува голям скептицизъм относно инструмента за УСИД", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.

"Трябва да проведем открита и откровена дискусия за защитата на инвестициите и УСИД в рамките на ТПТИ с правителствата на държавите от ЕС, с Европейския парламент и с гражданското общество, преди да представим каквито и да било препоръки за политиката в тази област. Това ще е първата стъпка след публикуването на настоящия доклад. Искам също така да отбележа, че в рамките на консултацията имаше конструктивни предложения за области, които могат да бъдат реформирани. Ще ги разгледаме внимателно по време на диалога. Освен това трябва да обмислим как да подходим към факта, че страните от ЕС вече имат 1400 двустранни споразумения от този тип, някои от които са от 50-те години на миналия век", добави тя.

"Огромна част от тези споразумения не включват гаранциите, които са необходими според ЕС. Това също е важен въпрос, който трябва да обмислим, когато обсъждаме кой е най-добрият подход по отношение на защитата на инвестициите в споразуменията на ЕС, защото, ако не ги заменим с по-модерни разпоредби, те ще останат в сила заедно с всички основателни притеснения, които пораждат през последните месеци", подчерта комисарят.

Тя обаче не пропусна и за пореден път да изрази твърдата подкрепа на Брюксел към споразумението. "И нека да го кажа ясно: ТПТИ, което Европейската комисия ще договори и ще представи за ратификация, ще бъде споразумение, което е в полза на гражданите — в полза на растежа и заетостта тук, в Европа. То ще бъде споразумение, с което ще се засили влиянието на Европа в света, и ще ни помогне да защитаваме нашите строги стандарти. Европейската комисия никога не би се занимавала със споразумение, с което ще се занижат нашите стандарти или ще се ограничи правото на регулиране от страна на нашите правителства. Това няма да сторят и нито държавите от ЕС, нито Европейският парламент", завърши Сесилия Малмстрьом.

Припомняме, че ТПТИ засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС почти свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея. Именно срещу последната клауза се надигна най-голямо обществено недоволство. По отношение на ГМО въпросът пък вчера ЕП прие закон, според който всяка държава ще може да въвежда забрана за внос на такива стоки, независимо дали той е разрешен от Брюксел.

Много от отговорилите в проучването са дали и конкретни предложения за промени на дадени аспекти то подхода на ЕС спрямо споразумението. Почти по всички 12 въпроса, предложени за обсъждане, мненията са разделени. Изглежда, че редица въпроси са от особено значение за респондентите. Сред тях са: защитата на правото на регулиране; създаването и функционирането на арбитражни съдилища; отношението между националните съдебни системи и УСИД; преразглеждането на законосъобразността на решения по УСИД посредством механизъм за обжалване.

От ЕК заявяват още, че през първите три месеца на годината ще проведат срещи и обсъждания с цел по-голяма прозрачност по процеса за преговори. Към момента преговорите относно защитата на инвестициите в рамките на ТПТИ са временно прекратени.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички