Европейските управници все още не изключват Grexit


Европейските управници все още не изключват Grexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2017

Втората програма за подпомагане на гръцкото правителство вече изтече, а без програма няма начин еврозоната да помогне на Гърция. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле при пристигането си на срещата на еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната) в Брюксел, предаде ТАСС.

Той подчерта, че Атина трябва да предостави на европейските си партньори предложения за справяне с икономическата ситуация. "След референдума, очакваме предложенията на Гърция", заяви Шойбле, който е един от лидерите с най-твърда позиция срещу Гърция.

Междувременно зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че гръцкото излизане от еврозоната не може да се изключи, ако не се възстанови доверието в 19-те страни-членки на еврозоната.

"Докато не бъде възстановено доверието между страните от еврозоната, гръцкото излизане от зоната не е изключено", каза той.

Според него Гърция е изправена пред огромни и сериозни затруднения. "Много време беше загубено. Сега имаме нужда от ясна стратегия, за да се върне към растеж. Всичко ще зависи от пакета реформи, който ще ни осигури гръцката страна", подчерта Домбровскис.

Еврогрупата трябва да разгледа преди всичко възможности за краткосрочно финансиране на Гърция, защото парите й свършват на 20 юли, пък каза финландският финансов министър Александър Стуб при пристигането си на срещата на еврогрупата.

"Второ, ние смятаме да обсъдим ролята на Гърция в еврозоната след референдума, и трето – да проучим възможностите за разширяване на икономическото взаимодействие в зоната на еврото", каза още Стуб.

Той отбеляза, че не трябва да се очаква решение на днешната среща на еврогрупата. "Предстои ни повече да слушаме и да правим изводи какво иска и какво предлага гръцката страна", сподели финансовия министър на Финландия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички