Еврото реализира леки печалби след първоначалния шок от гръцката сага


Еврото реализира леки печалби след първоначалния шок от гръцката сага
Снимка: Thinkstock

1576

Еврото поскъпна леко в понеделник, нараствайки спрямо долара, след като първоначалния шок от възможността Гърция да фалира леко отмина, но напрежението остава високо докато пазарът очаква по- нататъшното развитие на задълбочаващата се криза.

Единната валута поскъпна до 1.1190, нараствайки от едномесечно дъно на 1.0955, достигнато през нощта, след като донякъде бе подпомогната от резкия спад в доходността на американските дългови инструменти, който намали привлекателността на долара.

Еврото достигна дъното като реакция на събитията от уикенда, когато гръцките кредитори изгубиха търпение и замразиха кредитната линия на живота на Гърция, след като Атина реши да проведе национален референдум относно спасителния план, който би им донесъл така нужните средства.

Междувременно Гърция е на път да изпадне в неизпълнение на вноската си от 1.6 млрд. евро по заема си от МВФ, което я изправя пред перспективата да напусне еврозоната.

Сега, когато неизпълнението изглежда неизбежно, фокусът падна върху това как се оформя общественото мнение в Гърция, преди страната да се насочи към избирателните урни в неделя.

Еврото бе на загуба от 0,1% спрямо йената до 136.96 йени, но остана далеч от едномесечното дъно на 133.80, достигнато през нощта.

Швейцарският франк остана без особена промяна на 1.0416, след като принудително бе изтласкан от едномесечен връх на 1.0315 след пазарна интервенция на Швейцарската централна банка.

Доларът остана стабилен на 122.42 йени. През нощта безопасната йена поскъпна до 122.11, достигайки най- високата си стойност от края на май до сега.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички