Френски компании с интерес към АЕЦ "Белене"?


Френски компании с интерес към АЕЦ "Белене"?
Снимка: БГНЕС

2203

Френските компании EDF ("Електрисити дьо Франс") и Veolia ("Веолия") искат да строят АЕЦ „Белене”. Това твърди в свой материал вестник "Труд", като се позовава на свои източници.

Дъщерното дружество на френската Veolia вече оперира у нас. "Веолия вода" притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК – “Софийска вода“. Държавният електроенергиен доставчик EDF пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика Areva. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската "Атомстройекспорт" и немската Siemens и който трябваше да строи АЕЦ "Белене".

За западен инвеститор потвърди и бившият енергиен министър Румен Овчаров, но без да споменава имена. Припомняме, че Овчаров е обвиняем заради АЕЦ "Белене".

Относно информацията на Овчаров, още преди две седмици енергийният експерт Атанас Тасев хвърли светлина по темата. По думите му става въпрос за американски интерес, но американците не са готови да водят по-съществени преговори, докато в България няма стабилно правителство.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ "Белене", обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности. Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички