Горанов даде отчет за акциза, посочи КЗК за отговорна за данъчните складове за горивата


Горанов даде отчет за акциза, посочи КЗК за отговорна за данъчните складове за горивата
Снимка: БГНЕС

4371

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е виновна. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира горещата тема за акцизните складове, в които по закон всеки вносител на горива трябва да държи продукцията си.

Още вчера (3 септември) говорителят на КЗК Марио Гаврилов напомни за секторния анализ на КЗК на пазара на горивата от 2011 година. Основният извод е, че 80% от акцизните складове по онова време са били собственост на „Лукойл“. Акцизът у нас оскъпява много вноса на горива и това пречи за по-ниски цени, каза Гаврилов, който поясни, че КЗК е поискала от държавата да реагира – например със споразумение за ползване на акцизни складове в Румъния и Гърция или със създаване на държавни акцизни складове.

Според Горанов обаче за липсата на конкуренция при акцизните складове е виновна КЗК. Той заяви, че не е коректно да се вини режимът на данъчните складове за високите цени и че ако КЗК смята, че достъпът до складовете е картелиран, то КЗК трябва да вземе мерки. Горанов препоръча на следващия състав на КЗК да насочи усилията си по този въпрос, пише „Дневник“.

Финансовият министър добави, че режимът на данъчните складове би трябвало да улеснява конкуренцията, защото позволява внос с отложено плащане на акциз и ДДС.

По въпроса със споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на нас държави, Горанов заяви, че това нямало да реши проблема със скъпите горива. "При внос в страната от чужд данъчен склад търговецът трябва да плати акциз и ДДС и тогава да изпрати горивото в бензиностанцията или, ако не плати ДДС и акциз, да го вкара в български данъчен склад. Не вярвам проблемът да се корени в това, не идентифицирам проблема така, както го поставяте", каза финансовият министър.

Горанов оповести и статистика за събрания акциз. В края на месец август номинално приходите само от акциз са 320 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Горанов изтъкна, че не само като статистическа информация и реални постъпления в перо "Приходи", към края на август са постъпили 21 млрд. и половина лева. „Ако съпоставите измененията в агрегираните макроикономически показатели и ги наложите с номиналния размер на приходите, ще установите, че 70% от ръста на приходите не съответства на измененията в макроикономическите показатели”, посочи той.

в Горанов след като взе участие в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Има определени рискове, свързани с изпълнението на европейските програми, тъй като в края на 2015 година изтичат последните срокове, по които могат да бъдат извършвани плащания за последния програмен период. Там са неизвестните, за да не мога да ви кажа с висока точност да кажа какъв е крайният резултат за приключването на бюджета", обясни Горанов. По думите му, със сигурност усилията ни за повече приходи в бюджета няма да намаляват. "Оттам нататък основната ни задача трябва да бъде в повишаване ефективността на разходите, тъй като само по себе си събирането на повече приходи е добра новина, но ако се харчат неефективно, крайният резултат за обществото си остава нисък", допълни Горанов.

Той уточни, че ще има промени в данъчните закони. "Скоро ще ги анонсираме. Три са основните направления - нови изменения в европейското законодателство; второ, някои претенции на ЕК за несъответствие между нашето законодателство и европейското; трето, допълнителни мерки за подобряване на събираемостта и даване на допълнителни инструментариуми в държавните органи в тази посока. Нова данъчна тежест или изменение спрямо българските граждани не бихме предложили", каза още Владислав Горанов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички