Гръцкият парламент одобри спорните реформи


Гръцкият парламент одобри спорните реформи
Снимка: Getty Images/Guliver

1849

Парламентът на Гърция одобри реформите в пенсионната и данъчната системи, предизвикали редица протести.

Пакетът, необходим за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция ЕС и МВФ, мина със 153 гласа "за" при 143 "против".

Новата серия реформи бе подкрепена от всички 153 депутати от управляващата коалиция, която включва крайнолявата партия СИРИЗА и суверенистката "Независими гърци". Опозиционните партии без изключение гласуваха против, съобщават световните агенции.

Реформата включва намаляване на най-високите пенсии, сливане на множеството осигурителни фондове и увеличаване на осигурителните вноски, както и на данъци, най-вече за хората със средни и високи доходи.

Законът, озаглавен "Единна система за социално осигуряване, реформа на пенсионната система и регулиране на данъка върху доходите", предвижда още постепенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове и въвеждане на акцизи върху редица стоки. Целта е гръцката държава да спести 5,4 милиарда евро - условие, поставено от Европейския съюз и Международния валутен фонд за получаване на следващия транш от помощта за страната.

Пакетът мерки бе одобрен от гръцкия парламент броени часове преди Еврогрупата да се събере на заседание в Брюксел днес, за да обсъди помощта за Гърция.

Вчера цялата страна бе блокирана от протести заради реформите. Много туристи, включително и българи, не успяха да се приберат по домовете си заради проблемите с транспорта.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички