Гърция готова на отстъпки, приема условията на кредиторите


Гърция готова на отстъпки, приема условията на кредиторите
Снимка: Getty Images / Guliver

2787

Гръцкият министър-председател заявява, че Атина ще приеме всички условия на кредиторите, които бяха поставени на месата на преговорите в края на миналата седмица, като включи само няколко малки промени. Това се вижда от писмо на Алексис Ципрас, изпратено късно вечерта във вторник, 30 юни, което Financial Times публикува.

Писмото от 2 страници е изпратено до председателите на Европейската комисия (ЕК), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). В него се доразвива изненадващото предложение от страна на Гърция от вчера за удължаване на вече изтеклата спасителна програма за страната и за молба за трета такава в рамките на 29,1 млрд. евро, информира Actualno.com.

Въпреки че програмата на Гърция изтече снощи, писмото на Ципрас може да се използва като основа за формулирането на нова спасителна програма в следващите няколко дни, пише Петер Шпигел.

В писмото на гръцкия премиер се казва, че ще се приемат всички реформи в данъчната система и промените в данъка добавена стойност. Иска се обаче една промяна: да се запаси специалната 30%-на отстъпка на ДДС нивата за гръцките острови, много от които са в отдалечени и трудно достъпни региони.

Относно фискалните мерки Атина е съгласна да преустанови специалното отношение към фермерите до края на 2017 година и да увеличи авансовото плащане на индивидуалния данък върху доходите за бизнеса на 100%. Също така има съгласие и по намаляване на тавана за плащания за армията на 200 млн. евро през 2016 година и 400 млн. евро през 2017 година.

Във връзка със спорната пенсионна реформа, Ципрас моли промените относно възрастта за пенсиониране, която трябва да се вдигне на 67 години, да се въведе до 2022 година, вместо веднага, както искаха кредиторите. Атина също така иска специален „солидарен гранд“, който да се дава на по-бедни пенсионери, като се съгласява да го премахне до декември 2019 година, но по-бавно отколкото настояваха кредиторите.

Гърция е готова да приеме проектоспоразумението на кредиторите във връзка с удължаване на изтичащата спасителна програма и споразумение за нова спасителна програма, молбата за която се изпрати във вторник, 30 юни 2015 година, заявява Ципрас в писмото до европейските институции.

Днес финансовите министри на еврозоната ще обсъдят предложението на Алексис Ципрас в телефонна конференция в 18.30 ч. българско време.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички