Хакнали са имейла ви? Ето какво трябва да направите


Хакнали са имейла ви? Ето какво трябва да направите
Снимка: Thinkstock

5689

Освен че е изключително неприятно, хакването на личния ви имейл може да ви навлече сериозни проблеми. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да предпазите данните си и да предотвратите бъдещи атаки, пише PC World. Ето кои са те:

1. Сменете паролата си

Първото нещо, което трябва да направите, е да забраните достъпа на хакерите до акаунта ви. За целта незабавно сменете паролата си, като се стремите новата да няма нищо общо със старата и да е възможно най-дълга.

2. Уведомете контактите си

Хакерите могат да използват вашия имейл акаунт, за да разпространяват зловреден софтуер чрез електронната поща на вашите контакти. Ето защо трябва да изпратите предупреждение по имейл на всичките си контакти, за да знаят, че ако получат подозрителен имейл от вас, трябва да го пренебрегнат и изтрият.

3. Проверете настройките

Хакерите може да са променили настройките, за да имат лесен достъп до профила ви в бъдеще или за да пренасочат имейлите които получавате към друг профил. Трябва да проверите настройките на имейл акаунта си и да се уверите, че всичко е наред.

4. Използвайте двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация (или потвърждаването на самоличността на потребителя в две стъпки) е допълнителен слой на сигурност добавен към стандартните потребителско име и парола. Гледайте на използването на двуфакторната автентикация като на редовното заключване на входната врата на дома ви или на вашия автомобил с ключ, след което включвате и алармената система. Идеята е, че нападателят може да компрометира един от вашите методи за идентификация, но най-вероятно няма да бъде в състояние да се справи и с двата. Нападателите обикновено търсят по-лесни цели и избягват да инвестират времето си в сложни действия.

5. Сканирайте компютъра си за вируси

Ако установите, че имейл акаунтът ви е бил хакнат, изключително важно е да разберете дали компютърът ви не е бил заразен със зловреден софтуер.

6. Проверете дали и друг ваш акаунт не е бил компрометиран

Много е вероятно имейлите, които съхранявате в пощенската си кутия, да съдържат информация, която да помогне на хакерите да се доберат и до други ваши акаунти. Отделете си нужното време и се уверете че всичките ви профили са в безопасност. Ако сте използвали една и съща парола за няколко ваши акаунта, побързайте да поправите тази грешка.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички