Икономическото доверие и в България, и в ЕС нараства


Икономическото доверие и в България, и в ЕС нараства
Снимка: iStock

5550

Икономическото доверие и в България, и в целия Европейски съюз бележи ръст за първи път от началото на година. Това показват данни за април от последно проучване на Европейската комисия.

Подобно на аналогичните позитивни данни за еврозоната, подобрение на икономическото доверие в целия ЕС има във всички основни сектори с изключение на търговията на дребно, както и известно повишение на потребителското доверие.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, отскочи рязко през април до 105,1 пункта от 104,6 пункта през март (най-ниско ниво от декември 2014-а), пречупвайки тенденцията на постоянен спад в сила от началото на годината, след като през декември 2015-а година индексът удари многогодишен връх от 108,5 пункта.

Последното проучване на Европейската комисия отчита слабо подобрение на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на ЕС (повишение до -3,8 пункта от -3,9 пункта през март), солидно подобрение на индекса, оценяващ доверието в сектора на услугите (скок до 10,9 от 9,0 пункта), както и на индекса, измерващ доверието в строителния сектор (повишение до -16,2 пункта от -16,7 пункта). Влошаване през април бележи единствено индексът, измерващ доверието в търговията на дребно (спад до 2,0 пункта от 4,5 пункта през март).

Известно подобрение регистрира и потребителското доверие в 28-те страни - членки на ЕС, като през април този индекс нарасна до -6,8 пункта от -7,3 пункта през третия месец на годината.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България също бележи повишение, но доста по-скромно, отколкото в целия ЕС, достигайки през април 104,3 пункта, след като през март този показател се понижи до 8-месечно дъно от 104,2 пункта (най-ниско ниво от юли 2015-а). Това представлява първо, макар и плахо, подобрение на индекса на икономическо доверие от началото на годината, когато отстъпи от многогодишния декемврийски връх от 105,8 пункта. По този начин индексът на икономическото доверие в нашата страна остава стабилно над важното ниво от 100 пункта за петнадесети пореден месец, след като в края на 2014-а успя да изплува за пръв път над това водоразделно ниво.

Добро повишение до 10,2 пункта от 8,5 пункта през март отчита индексът, оценяващ доверието в сектора на услугите, както и индексът на доверие при търговията на дребно (скок през април до 16,7 от 11,0 пункта през март). В същото време обаче рязко понижение до -1,4 пункта от 0,1 пункта отчита индексът на доверието в българския индустриален сектор, докато индексът, оценяващ доверието в строителната сфера се влоши през април до -24,4 пункта от -23,3 пункта през предишния месец.

Подобно на данните за целия ЕС, последното проучване на ЕК отчита слабо подобрение на индекса, измерващ потребителското доверие в България през април до -29,2 пункта от -29,5 пункта през март. Това представлява плахо повишение на потребителското доверие в нашата страна за трети пореден месец, след като през януари индексът падна до -30,7 пункта, достигайки най-слабо ниво от юли 2015-а година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички