Икономиката ни расте с 2,2% на годишна база през второто тримесечие


Икономиката ни расте с 2,2% на годишна база през второто тримесечие
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3336

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства през второто тримесечие на 2015 г.с 0,5% на тримесечна база след интензивен растеж с 0,9% през първите три месеца на тази година. Това показват изнесените днес предварителни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява слаба възходяща ревизия на данните за икономическия растеж спрямо експресната оценка на НСИ, направена през август, според която БВП на България нарасна през трите месеца до края на юни с 0,4% спрямо първото тримесечие на годината.

На годишна база БВП на България за периода април – юни се повиши с 2,2% на годишна база след растеж с 2% в началото на настоящата година, като тези данни съвпадат с експресната оценка на националната статистика.

Според предварителните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2015 година брутният вътрешен продукт на България в номинално изражение възлиза на 21,068 млрд. лева, като на човек от населението се падат 2,928 хиляди лева от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2015 година възлиза на 17,975 млрд. лева по текущи цени.

Според икономическия обзор на Райфайзенбанк (България) през второто тримесечие на 2015 г. ръстът БВП изпреварва този през първото.

През второто тримесечие на настоящата година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 4,4%, което представлява намаление на равнището му с 0,9 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година. В същото време индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта и достига 30,6%, докато относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 65,0% при 64.3% през съответния период на 2014 година.

За крайното потребление през второто тримесечие на годината се изразходват 76,4% от произведения БВП, а инвестициите формират 22,4% от произведения БВП в нашата страната, показват данните на НСИ.

Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават на годишна база през второто тримесечие съответно с 6,1% и с 8,5%, но спрямо първото тримесечие на годината намаляват съответно с 3,9% и с 1,6 процентни пункта.

Днешните предварителни оценки на НСИ за второто тримесечие сякаш потвърждават, че икономическият растеж в нашата страна през 2015-а година ще надвиши значително правителствената бюджетна прогноза за повишение с едва 0,8 процентни пункта, както и последните прогнози на ЕК. В началото на май Европейската комисия повиши своите прогнози за икономическия растеж на България и вече очаква растеж на БВП с 1% през 2015-а година (при прогноза през февруари за растеж с 0,8%), пише БНР.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички