КС остави в сила законовите текстове за Здравната карта


КС остави в сила законовите текстове за Здравната карта
Снимка: Thinkstock

2637

Няма да има промяна в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) заради противоконституционност. По този начин Националната здравна карта, която е основен елемент в здравната реформа на сегашния здравен министър Петър Москов, оцеля.

Съгласно решение на Конституционния съд (КС) членове чл. 34а и чл. 37а от ЗЛЗ остаат в сила. Те дават право на НЗОК да подбира с какви партньори да сключва договори, но съгласно определени от Министерския съвет критерии.

В чл. 34а ЗЛЗ се посочва, че в областите, в които броят на леглата в болниците надвишава потребностите, определени със здравна карта, директорите на регионалните здравни каси могат да сключват договори само с тези болници, които отговарят на критериите в наредбата на Министерския съвет. Според депутатите от опозицията чл. 34а ЗЛЗ противоречи на изискването на чл. 52, ал. 1 от Конституцията въпросите, свързани със здравното осигуряване, да се уреждат само със закон. Противоречие има и на правото на всеки, да се ползва от мерки, съдействащи му да постигне възможно най-добро здравословно състояние (по чл. 11 от Европейската социална харта), смятаха жалбоподателите.

Оспореният чл. 37а регламентира проверка да се прави и преди издаване на разрешение за лечебна дейност или разкриване на нови болници, като се пита и Министерството на здравеопазването. Според поправката в закона, при отрицателно становище, инвеститорите ще могат да откриват лечебни заведения, които обаче няма да имат право да сключат договор с касата или изобщо да се отчитат в здравната карта и здравната система. Според опозицията това противоречи на установените в Конституцията свобода на стопанската инициатива, еднакви правни условия за стопанска дейност и закрила на инвестициите.

КС обаче не приема тези аргументи. Първо в решението се казва, че ЗЛЗ урежда обществените отношения по осъществяването на здравната политика, свързани по-специално с изграждането и функционирането на лечебните заведения като изпълнители на медицински дейности. Или иначе казано – не със здравно осигуряване. "Няма конституционна разпоредба, която изрично да възлага единствено на законодателя да уреди материята относно реда и условията за финансиране на лечебните заведения, като част от националната здравната политика", посочва КС и така отхвърля първия довод в искането за отмяна на чл. 34а ЗЛЗ.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички