КЗП проверява чейндж бюрата


КЗП проверява чейндж бюрата
Снимка: Thinkstock

1607

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки на обменните бюра в страната. Повод за това е както течащият туристически сезон по морето, така и създалата се в южната ни съседка Гърция ситуация, която е възможно да доведе до по-активното търсене на тези услуги, съобщиха от КЗП.

Инспекторите ще следят за коректното представяне на информацията за валутния курс и да не бъдат въвеждани потребителите в заблуда при предоставянето на услугата. Това съобщи днес на брифинг председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той посочи, че в последните месеци е намалял процентът на нарушенията, които институцията констатира при контролната си дейност и изрази надежда това да се превърне в тенденция за следващите периоди.

Другата инициатива, която КЗП стартира, е в продължение на започналите в началото на сезона тематични проверки по направлението безопасност и касае продажбата на велосипеди. Търговците ще бъдат проверявани за това дали предоставят необходимата информация на клиентите относно безопасната употреба на велосипедите и притежават ли необходимите документи, удостоверяващи съответствието на стоките с изискванията за безопасност.

На брифинга ръководството на институцията оповести и първите резултати от проверките по стартиралите в началото на сезона тематични кампании.

В последните три месеца са извършени 8151 инспекции, при които са съставени 717 акта за нарушения. 641 от тях са по направлението "Безопасност на стоките и услугите", като съставените актове за нарушения са 60. Издадени са заповеди за забрана и изтегляне от пазара на 21 опасни стоки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички