Как Facebook цензурира постове – някои важни уточнения


Как Facebook цензурира постове – някои важни уточнения
Снимка: iStock/Guliver

6885

Има голяма вероятност изобщо да не сте чели условията за ползване на Facebook. Ако бяхте, щяхте да знаете, че политиката на социалната мрежа по отношение на цензурата е неясна и объркваща.

При последните протести на афроамериканци в САЩ това бе по-очевидно от всякога. Постове и видеа на чернокожи в сблъсъци с полицията бяха премахвани по различни причини, което навлече на Facebook обвинения в цензура. Но прилагана ли е наистина такава? От сайта CNET отговарят на някои от най-важните въпроси по темата.

Каква е цялостната политика на Facebook за цензурата?

Facebook иска да бъде платформа, в която хората се чувстват свободни да изразяват себе си. Речта на омразата, подстрекаването към тероризъм и порнографията са забранени. Като алтернатива на цензурата обаче се приема т.нар „контра реч“. Идеята е, че ако някой отговори на забранен пост, като обясни какво му е лошото и некоректното, това ще има по-голям ефект от изтриването. Facebook вероятно не би премахнал снимка с насилие, ако е озаглавена „Това е лошо“. Но ако анонсът подстрекава към противозаконни действия, ще бъде свалена.

Сътрудничи ли си Facebook със силите на реда?

Да, макар че не е ясно до каква степен. Полицията бива автоматично известена, когато например се публикуват порнографски снимки на деца. От мрежата също така признават, че в 80% от случаите, когато полицията им иска данни при разследване на лица, те ги предоставят.

Може ли Facebook да ограничи свободата на словото?

Социалната мрежа не е институция. Тя може да поставя собствени правила и си има стандарти, включващи забраните за реч на омразата и подстрекаване към тероризъм.

Може ли Facebook да цензурира видеа, които се излъчват на живо?

Възможно е, когато видеата нарушават споменатите горе забрани. Служителите на Facebook обаче не гледат всеки клип, който се качва или тече в момента. Те разчитат на потребителите да сигнализират, когато има нередно съдържание.

Защо Facebook не може изцяло да спре „лошите“ постове?

1,7 млрд. души по света използват Facebook всеки месец. Няма как мрежата да следи абсолютно всичко. Има екипи от служители в различните офиси, които правят мониторинг, но, както вече казахме, те разчитат най-вече на потребителските сигнали.

Кой дава право на Facebook да прави нещата, които прави?

Вие. И всеки един потребител. Повече хора използват Facebook от населението на която и да е държава в света. Марк Зукърбърг не е бил избран демократично. Но той създаде един от най-важните сайтове на планетата. Никой от нас не може да обжалва решенията му.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички