Как да предпазите телефона си от прегряване


Как да предпазите телефона си от прегряване
Снимка: iStock/Guliver

9078

Нагряването на смартфона, дори само след няколко минути работа, е неизбеждно. Прегряването обаче е проблем, който може да има сериозни последствия. Ето как да предпазите устройството си според съветите на Android Pit.

Защо телефоните се прегряват

Системата върху чип разполага със собствена защита срещу пренагряване. Обикновено, когато температурата стане твърде висока, скоростта на работа се забавя, а в крайни случаи на екрана на телефона се появява и предупредително съобщение, което не позволява по-нататъшна работа преди устройството да се е охладило достатъчно.

Причините за прегряването на телефоните се делят на два вида: вътрешни и външни. Вътрешните са пряко свързани с употребата на тежки приложения, с едновременната работа с няколко приложения, с използването на елементи от рода на джаджите или на безжични технологии като Wi-Fi или Bluetooth. Външна причина, от друга страна, би била това да оставим телефона си под пряката слънчева светлина. Ако телефонът ви се пренагрява дори при липса на подобни причини, то това е сигнал за по-сериозен проблем.

Какви повреди може да причини прегряването

Прегряването е особено опасно за литиево-йонната батерия в смартфона, която може да се повреди при температури над 30 градуса. Нагряването ускорява постепенното изхабяване на батерията (което и без това е неизбежно) и бързо намалява капацитета й, в следствие на което само няколко месеца след купуване на устройството ни се налага да го зареждаме по няколко пъти на ден.

Макар и рядко, прегряването може да доведе и до експлодиране на батерията. За целта обаче трябва да е предизвикана „топлинна верига“, при която увеличената температура ускорява химическата реакция вътре в батерията, съответното ускорение на свой ред увеличава допълнително температурата, което още веднъж води до ускоряване на химическата реакция и така, докато батерията не експлодира. Не се притеснявайте обаче – за да се случи това, температурата на телефона трябва да се увеличи до 200 градуса, което рядко може да се случи в живота.

Прегряването има негативно въздействие и върху системата върху чип. Тя реагира на покачената температура със забавяне на работата на процесора, понякога до степен, в която устройството ни изобщо не може да се използва. По принцип съвременните системи върху чип разполагат с вградена защита срещу пренагряване, но това не означава, че при висока температура позволяват на телефона да работи нормално.

Как да предпазите телефона си от прегряване

За да предпазите батерията от вредните последствия от пренагряването, на първо място, никога не я зареждайте на 100 процента и се опитайте да сведете до минимум случаите, в които зарядът й достига нулата. В идеалния случай, зареждайте телефона си от 30 до 80 процента. Може да е досадно, но ви гарантира поне два пъти по-дълго използване на пълния потенциал на батерията. За да предпазите системата върху чип, просто не прекалявайте с използването на тежки приложения, не ползвайте Bluetooth твърде дълго и се свързвайте само със стабилни Wi-Fi мрежи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички