Какви ще са ефектите от прегледа на банковите активи през 2016 г.?


Какви ще са ефектите от прегледа на банковите активи през 2016 г.?
Снимка: БГНЕС

6043

На упражнението, което представлява прегледа на качеството на банковите активи, не трябва да се гледа истерично или че то ще създаде сътресения. Това заяви по време на конференцията „Банките и бизнесът“ Калин Христов, подуправител на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“.

От началото на 2016 г. до средата на следващата година ще се проведе преглед на качеството на активите в българската банкова система. В края на октомври БНБ избра "Делойт България" за консултант, който да окаже методологична и експертна подкрепа при различните етапи на провеждане на процеса.

Прегледът на активите не е стандартен регулационен процес, но в последните години се стандартизира, заяви Христов. Той обясни, че и сега подобен преглед се прави в отделни банки, но разликата при предстоящото „упражнение“ е в мащаба, както и във факта, че се прави едновременно за всички банки, което, по думите на Христов, ще създаде моментна снимка на банковата система. Подуправителят на централна банка все пак изтъкна, че не трябва да се мисли, че прегледът на активите ще реши всички проблеми в сектора.

Какво да се очаква след оценката на активите

Що се отнася до поведението на банките по отношение на техните клиенти се наблюдава, че оценката на банковите активи води до естествено забавяне на кредитния растеж, посочи Калин Христов. Той обърна внимание, че процесът носи и разход за банковата система, което логично ще се прехвърли върху цената на кредита. Подуправителят на БНБ обаче изтъкна, че като цяло до повишаване на цената на кредитния ресурс едва ли ще се стигне заради многото насрещни фактори, влияещи за поддържането на ниски лихви по кредитите.

"Оценката на качеството на активите трябва да бъде направена по такъв начин, че да добави стойност“, заяви Петър Андронов, председателят на управителния съвет на Асоциацията на българските банки (АББ), коментирайки, че говоренето по темата трябва да бъде нормално. "Общият ни интерес е оценката да премине спокойно. Най-важното е тя да не попречи на икономическия растеж", каза той. "Повтарящото се упражнение не е, за да внася драми, а да внася стабилност. Ако не се направи обаче както трябва, ще внесе драми", каза още Андронов.

Прегледът на банковите активи не е лесна работа, но ако банките са подготвени може да премине успешно. Това масирано упражнение не е неуправляемо. Това заяви Балаш Бури, съдружник в „Делойт Унгария“, който е взел участие и има поглед върху провеждането на подобни оценки в Унгария, Словения и Словакия. Коментирайки последствията за сектора след провеждането на подобен преглед, Балаш заяви, че в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се наблюдава, че банките стават много по-стриктни в кредитната си политика относно отпускането на кредити. Също така се като резултат се наблюдава по-балансирано ниво на провизиите и подобряване на портфейлите на необслужени кредити, заяви още експертът.

"Аз не бих се страхувал толкова. В нашия регион нямаше драматични открития“, заяви още Баланш, коментирайки изводите от извършените прегледи на банковите активи в страните от ЦИЕ.

"Прогресът при нас е завръщане към нормалността", коментира управителят на "УниКредит Бубанк" Левон Хампарцумян относно банковия сектор и провеждането на оценката на активите през следващата година. По думите му пазарът е доста нехомогенен по отношение на кредитните стандарти, визирайки "някаквите“ стандарти на фалиралата през миналата година Корпоративна търговска банка (КТБ). Мнението на Хампарцумян относно стандартите беше споделено от Петър Андронов, който заяви, че повишаването на качеството на кредитните стандарти у нас ще е връщане към нормалност.

Не трябва да се замърсява това упражнение с външни интереси, заяви още Андронов по отношение на провеждането на прегледа на качеството на активите в банковата система. Обобщавайки ефектите от оценката той заяви, че в дългосрочен план разходите на банките ще се оптимизират, ще се стигне до по-голяма консолидация в банковия сектор и повишаване на кредитните стандарт. Краткосрочно, по думите на Андронов, това ще доведе до забавяне на кредитния процес и увеличаване на разходите на банките.

Автор: Петя Бързилска

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички