Китай има най-много милиардери, но нито един в топ 20


Китай има най-много милиардери, но нито един в топ 20
Снимка:

3349

Ежегодната класация на най-богатите хора в Китай затвърди факта, че в Поднебесната империя вече живеят повече милиардери, отколкото в САЩ. Китайците със състояние над милиард са 594, а американците, които могат да се похвалят със същото – 535. Прави впечатление обаче, че нито един от китайските богаташи все още не е успял да влезе в топ 20 на най-заможните в света, съобщава BBC.

Списъкът се изготвя от китайското издание Hurun, често сравнявано с престижното списание Forbes. Той се публикува за 18-а поредна година.

На първо място е Уан Джанлин (на снимката), собственик на филмовата компания Dalian Wanda. Той притежава 32,1 млрд. долара.

Следва го създателят на сайта за онлайн търговия Alibaba Джак Ма. Предприемачът е увеличил парите си с над 40% за година и вече има 30,6 млрд. долара. Трети е Пони Ма – основател на гиганта за онлайн игри Tencent, с 24,6 млрд. долара.

Голямата изненада идва от Яо Зенга, шеф на компанията за недвижими имоти Baoneng Group, който успява да се изкачи до четвъртото място поради ръст от... 820% в състоянието си. Той вече къта в сметките си 17,2 млрд. долара.

Създателите на търсачката Baidu Робин Ли и Мелиса Ма заемат осмата позиция с 14,5 млрд. долара. Ли Джън – човекът зад компанията за смартфони Xiaomi, пък изпада от челната десетка и се нарежда чак 14-и.

В световен мащаб най-богатият човек продължава да бъде основателят на Microsoft Бил Гейтс със 75 млрд.долара. Следват го шефът на модната марка Zara Амансио Ортега и легендарният инвеститор Уорън Бъфет.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички