Китай влага милиарди във фондовия си пазар


Китай влага милиарди във фондовия си пазар
Снимка: Thinkstock

1487

Централна банка на Китай ще стимулира фондовия пазар в страната чрез вложение от 50 млрд.юана (8,2 млрд.долара). Това съобщи финансовия регулатор, цитиран от ТАСС.

Капиталовите инжекции ще се извършат чрез обратни репо сделки (когато регулаторът предоставя заем за извършване на международни трансакции) и средносрочни кредити.

Тези средства са насочени към поддържане на нивото на ликвидност на пазара и намаляване на финансовите разходи, се казва в публикуваното от банката съобщение.

Въпреки намесата на китайската централна банка, индексът "Шанхай композит" от 25 юни до 7 юли падна с почти 18% до 3727,13 пункта. Според експерта от инвестиционното дружество "Чайна секюритиз" Зенг Тсаошун това причинява песимистични настроения у инвеститорите.

"Някои от тях са все още се опитват да сведат до минимум загубите след колапса, така че при най-малкото нарастване на котировките продават ценни книжа. Като цяло, доверието на инвеститорите в правителството остава, така че на пазара вече се образува друга група от инвеститори, която чака подходящия момент за инвестиции", обясни той.

От началото на юни капитализацията на китайския фондов пазар се е свила с повече от 30%. За да го стабилизират, властите предприеха серия от мерки, които доведоха до краткосрочно повишаване на цените.

Китайските финансови регулатори проверяват за манипулиране на пазара от участници, заинтересовани от падането на цените на акциите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички