Колко ще струва на Русия тази война?


Колко ще струва на Русия тази война?
Снимка: Gettyimages.com

3723

Кремъл твърди, че военната операция на Русия в Сирия не струва нищо и дори носи икономически изгоди. Така ли е наистина? - пита в коментара си руският политолог и журналист Иван Преображенский.

Още преди сирийският режим да се обърне към Москва с молба за военна помощ, редица анализатори започнаха да пресмятат колко може да струва тази операция на държавната хазна. Министърът на финансите Антон Силуанов побърза да успокои обществеността, че текущият бюджет на министерството на отбраната напълно покрива финансирането на военната операция през 2015 година. Но все още не било известно какво ще стане догодина. Подобни становища изразиха и говорителят на президента Дмитрий Песков и министър-председателят Дмитрий Медведев. Означава ли това, че в руския мирновременен бюджет е предвидено участие във войни? Или пък Кремъл се готви за трета световна война и сега просто се упражнява с "Ислямска държава"? Едва ли.

Каква изгода има Русия от намесата в Сирия?

Истината е, че Русия действително може да си позволи тази война. Поне засега. Бившият финансов министър Алексей Кудрин сравни разходите за Сирия с разходите за общовойсковите учения на руската армия и стигна до следното заключение: "Вероятно ще ни излезе дори по-евтино, отколкото в Източна Украйна", заяви той пред журналисти. Същевременно представители на военното министерство уверяват, че в Сирия се използват главно остарели боеприпаси, чийто срок на годност изтичал скоро. Тоест, паралено с учението се извършва и утилизация на боеприпаси.

Излиза наистина евтино, но все пак операцията в Сирия не е безплатна. Каква част от военния си бюджет може да задели Русия за Сирия? Потенциалните разходи могат да се изчислят най-лесно през цената на "сирийската война" за САЩ и техните партньори. И така - първият етап е създаването на забранена за полети зона. Според американските изчисления, подобна зона би струвала на САЩ минимум 500 милиона долара. А според председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Мартин Демпси, цялата военновъздушна операция и поддръжката ѝ от земята биха стрували на САЩ общо около 1 милиард долара, като в тази цена не е включена мащабна сухопътна офанзива. И ако част от американските средства биха могли да бъдат компенсирани от монархиите в Персийския залив, Русия би могла да потърси пари единствено от Башар Асад. А той няма с какво да плати.

Да направим равносметка: приблизителната цена на руската операция в Сирия възлиза значи на не по-малко от 1,5 милиарда долара. Много ли е това или малко? Според поддържащите блога на убития опозиционен лидер Борис Немцов, военният бюджет на Русия за 2015 година се е удвоил и съставлява приблизително 50 милиарда долара. При тази сума не е особено трудно да отделиш 1,5 милиарда за първия етап на военната операция в Сирия. Тези разходи ще се изплатят още през текущата година, ако благодарение на сирийската операция се повиши курсът на рублата, което от своя страна ще увеличи автоматично военния бюджет с още няколко милиарда. Ако пък (както се надяват в Кремъл) в замяна на оставката на Асад бъдат отменени санкциите срещу Русия, разходите по военната операция ще се изплатят многократно.

Политическите рискове

Политиката обаче е другата страна на медала. Русия започна военната си операция включително с целта да застави Запада да прекрати дипломатическата блокада. И по всичко изглежда, че Русия успя да пробие тази стена. Но Саудитска Арабия и нейните съюзници са голяма опасност за Москва. Те не само подкрепят сирийската опозиция във военно и финансово отношение, но и заплашват да увеличат добива на петрол и още в началото на следващата година да смъкнат цената на "черното злато". А евтиният петрол и рискът операцията в Сирия да продължи години могат да обезценят всички изгоди от руската намеса. Засега обаче в Кремъл предпочитат да си затварят очите пред този сценарий.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички